Rusija: Sada svi znaju – ko hoće u naše vode, moraće prvo da „pokuca“ i pita za dozvolu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Rusija je u situaciji sa narušavanjem državne granice pokazala da je za ulazak u njene vode potrebno tražiti dozvolu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, misleći na jučerašnji incident sa britanskim razaračem na Crnom moru.
„Ruska Federacija je stavila do znanja da, ukoliko postoji želja da se, takoreći, mirno prošeta duž naših granica, pomalo zađe i na teritoriju, mora da se traži dozvola, pokuca i postupa u skladu sa zakonom“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.
Kako je rekla, Rusija je miroljubiva država, ali zna koji su njeni nacionalni interesi i uči zapadne partnere da shvate ruske „crvene linije“.

Reakcija Londona – laganje u lice

Reakciju zvaničnog Londona na situaciju sa britanskim razaračem portparolka je nazvala „laganjem u lice“.
Prema njenim rečima, postoje video-snimci i potvrde zasnovane na činjenicama, ne samo sa ruske strane, već i britanskog novinara.
„Kada su britansko Ministarstvo odbrane i ambasada Velike Britanije u Moskvi govorili da tokom njihovog navodno mirnog ulaska nije bilo nikakvih incidenata, nikakvog hica upozorenja ruske avijacije, očigledno nisu videli ni brod obalske straže. A britanski novinar je sve to video i čuo. Odgovor je očigledan – London laže u lice. Često registrujemo i hvatamo za ruku naše zapadne partnere, kolege. Nažalost, London je u tome postao lider“, zaključila je Zaharova.
Brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Zaharova: Ovog puta je jasno ko laže
Moskva će odgovoriti na moguće provokacije spoljnih sila u situacijama kada su narušene ruske granice, kao što je slučaj sa britanskim razaračem, dodala je portparolka.
Takođe je saopštila da će britanska ambasadorka u Moskvi biti pozvana u Ministarstvo u četvrtak zbog incidenta na Crnom moru.
Ambasadorki će danas biti upućen žestoki demarš – predstojeći susret će biti neprijatan za britansku stranu, ističe Zaharova i dodaje da će na takve drske prelaske granice uslediti odgovarajuća reakcija.
Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je u sredu tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Istovremeno, Ministarstvo odbrane Velike Britanije prokomentarisalo je navode da je njihov razarač narušio rusku granicu tvrdeći da je brod realizovao miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine. Kako kažu, niko nije pucao na razarač.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala