Dan kada je Jugoslavija napustila Evropu /video/

© AP Photo / THOMAS KIENZLEPredrag Mijatović protiv Holandije
Predrag Mijatović protiv Holandije - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Na današnji dan 2000. godine reprezentacija SR Jugoslavije, sastavljena od igrača iz Srbije i Crne Gore, odigrala je poslednju utakmicu na evropskim prvenstvima, a ni države naslednice nisu uspele ponovo da se pojave na smotrama najboljih evropskih nacionalnih timova.
Predrag Mijatović - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Mijatović za Sputnjik: Piksi je lider, ali ne očekujte odmah „evropski Brazil“
Reprezentacija Jugoslavije je ostavila sasvim solidan utisak u grupnoj fazi Evropskog prvenstva igranog u Belgiji i Holandiji, uspela je da se plasira u nokaut fazu posle spektakularnih mečeva protiv Slovenije, Španije i Norveške.
Pobeda, poraz, remi – to je bio učinak ekipe selektora Vujadina Boškova, gol razlika je bila na nuli, a gol Sava Miloševića protiv Norveške je značio i prednost u odnosu na skandinavsku ekipu, uprkos istovetnom broju pogodaka i bodova.
Jugoslavija je bila pred ispitom generacije, Dragan Stojković Piksi, Predrag Mijatović, Vladimir Jugović, Miroslav Đukić, Siniša Mihajlović, sve su to legende srpsko-crnogorskog fudbala od kojih se očekivalo da urade nešto veliko, u poslednjem pokušaju.
Ishod svega je – debakl u duelu sa Holandijom, moćnim timom domaćina koji je predvođen mladim selektorom Frankom Rajkardom demonstrirao silu nad jugoslovenskim timom i slavio rezultatom 6:1.
Jugoslavija nije imala ni tračak nade za povoljan rezultat, snovi su srušeni već u prvom poluvremenu, sa dva gola Patrika Klajverta, a do kraja meča Milošević je uspeo da postigne počasni pogodak – poslednji za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu.
Pokušavale su reprezentacije Srbije i Crne Gore i Srbije i Crne Gore u odvojenim postavkama da stignu do Evropskog prvenstva, ali se to još nije dogodilo – pitanje je kada će i da li će, tako da nam ostaje samo da se sećamo tog 25. juna 2000. godine.
► Ovo je najbolji potez na Evropskom prvenstvu /video/
► Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
► Hrvati i Španci „kroz iglene uši“, lud kraj „grupe smrti“ i žal zbog hrabrih Mađara i Slovaka /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala