Mijatović za Sputnjik: Piksi je lider, ali ne očekujte odmah „evropski Brazil“

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MarcouPredrag Mijatović
Predrag Mijatović - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Pratite nas
Dolazak Dragana Stojkovića Piksija na mesto selektora Srbije podigao je naciju na noge posle nokauta od Škota i raspršenih snova da „orlovi“ odu na Evro posle 20 godina. Predrag Peđa Mijatović je u intervjuu za Sputnjik sport pričao o prijatelju i bivšem saigraču iz državnog tima koji ima težak zadatak da odvede reprezentaciju na Mundijal u Kataru.

Predrag Mijatović i Dragan Stojković bili su pakleni igrači – devetka i desetka od kojih je protivnike bolela glava, a zajedno su igrali na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. i Evropskom u Belgiji i Holandiji 2000. godine.  

Da se nije ona čuvena prečka „sa kreča“ isprečila na putu ka mreži u osmini finala Mundijala protiv „lala“, ko zna dokle bi Jugoslavija dogurala. Onda se desio Davidsov gol u 90. minutu i od tada su kola krenula nizbrdo...

Od tada nikada nismo dogurali dalje od grupe na evropskim i svetskim prvenstvima. Poslednji šamar „orlovima“ zviznuli su Škoti usred Beograda na putu ka Evro 2021. u finalu baraža, a kao direktan krivac označen je selektor Ljubiša Tumbaković koji je smenjen.

Tri meseca se čekalo na njegovog naslednika, da bi konačno stigao legendarni Dragan Stojković Piksi kao spasilac našeg posrnulog reprezentativnog fudbala. I, zavladala je euforija, kako to obično kod nas i biva. Svi očekuju velika dela velikog igrača, umetnika, koji je trenerski zanat pekao u dalekoj Aziji, u Japanu na klupi Nagoje, i u Kini gde je vodio Gvangdžou Rič end Fors.

Upravo je na tu euforiju u intervjuu za Sputnjik upozorio Peđa Mijatović, čovek koji je doneo Real Madridu titulu prvaka Evrope 1998. godine i koji je s Piksijem činio strašan tandem u čuvenom „plavom“ dresu, velike Jugoslavije, koje odavno više nema.

Stara priča – Srbija je na novom početku sa novim selektorom. Čini se da Dragan Stojković ima podršku javnosti, kako vi gledate na Piksijev dolazak?

– Naravno da mi je drago zbog Piksija i što je postao selektor. Kad god se pričalo o novom selektoru, nekako se godinama, da ne kažem deceniju, provlačilo njegovo ime. Eto, konačno se ostvarilo. Razgovarao sam sa njim, čitao njegove izjave i intervjue i vidim da je motivisan i da je spreman kao selektor da uradi sve što je u njegovoj moći da odvede reprezentaciju na Svetsko prvenstvo. Neće biti lako, grupa je komplikovana, teško je otići na veliko takmičenje, treba puno sreće. Nadam se da će uspeti da napravi dobar ambijent, ekipa ima kvalitet", počeo je Mijatović razgovor iz Madrida.

Situacija je izuzetno teška. Ostalo je još nešto više od mesec dana do prve tri kvalifikacione utakmice sa Republikom Irskom i Portugalom u Beogradu, a zatim gostovanje Azerbejdžanu. Koliko bi one mogle da odrede sudbinu Srbiju?

– Vrlo je jednostavno. Kada počinje bilo koji ciklus, bitno je startovati sa dobrim rezultatom. Pravljenje nove atmosfere, jednog novog sportskog projekta. Dobar početak daje krila za naredne utakmice. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, ne treba suditi kroz ta dva, tri uvodna meča, nego dati podršku. Samopouzdanje ne sme da se izgubi.

Šta podrazumevate pod tim dobar start? Možemo li da pretočimo to u bodove iz tri utakmice - šest, sedam, devet?

– Teško je sad praviti tu vrstu kalkulacija. E sad, ako me pitate šta bih želeo, želeo bih svih devet bodova da osvoji Srbija. Što nije nemoguće. Razumemo se da su protivnici nezgodni, da je Portugalija favorit na papiru, da su Irci žilavi. Ali, video sam nebrojeno puta da su favoriti gubili utakmice. Ponavljam, dobar ambijent je ključan, ne sumnjam da će Piksi uspeti da motiviše igrače. Biće jako zahtevan što se tiče kompletne grupe. Bio je sjajan fudbaler, i radio je u raznim zemljama s uspehom. Apsolutno sam siguran da će uspeti da napravi ambijent, uradiće sve da ostvari cilj i odvede ekipu na Svetsko prvenstvo u Kataru. Mnoge navike će igrači morati da promene kada je reprezentativni dres u pitanju. Piksiju želim puno sreće i drago mi je što je prihvatio u delikatnom trenutku da bude selektor.

Na Evropskom prvenstvu nismo bili 20 godina, ali smo zato bili akteri Mundijala 2010. i 2018. godine. Bez obzira na to što je lakše kroz kvalifikacije otići na Evro, Srbija je nekako uspevala da bude najbolja na putu ka Mundijalu. Mislite da će Piksi ići stopama Antića i Muslina?

– Svake kvalifikacije su teške, zahtevne. Teoretski jeste lakše otići na Evropsko prvenstvo, ali mnogo faktora utiče na takav rasplet. Diskutabilno je, sve zavisi od trenutnog stanja u reprezentaciji, da li su igrači u formi ili nisu. Ako pogledamo statistiku, sve što se dešavalo od osamostaljenja Srbije, to su dva svetska prvenstva na koje su reprezentaciju odveli Antić i Muslin. Treba ići u tom pravcu, ne treba praviti dugoročne planove, već rešavati ciklus po ciklus. Piksija treba pustiti da radi svoj posao i pružiti mu podršku. Da se igrači skoncentrišu i motivišu da bude stvarno jedna kompaktna reprezentacija.

U više navrata ste istakli ambijent i motivaciju. Koliko će novom selektoru biti teško da digne igrače posle neuspeha sa Škotima? Tadić i Mitrović recimo nisu se oglašavali posle brodoloma. Mitrović proživljava košmar u Fulamu, a neophodan je Srbiji za nove bitke...

– Svaki neuspeh na reprezentativnom planu prouzrokuje jednu vrstu frustracije. Posle sjajne igre protiv Norveške, momci su bili sigurno da će biti na Evropskom prvenstvu. Zavisili su od sebe, ali su doživeli poraz od Škota. To je nešto što te spusti, duboko te spusti. Izgubio si sve što si pre toga mislio da imaš. Međutim, svaka nova promena, u ovom trenutku promena selektora, s novom idejom, novom strategijom, sasvim sigurno će motivisati maksimalno sve igrače. Istina je da neki nemaju dobre sezone, fali im ritam, fale im mečevi, sve se to prevaziđe uz dobru volju i energiju. Piksi će insistirati na svemu tome. Ipak je reprezentacija nešto što voli svaki igrač i želi da pruži maksimum.

Uroš Đurđević - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Đurđević digao ruke od Srbije – igraće za Crnu Goru!

Dragan Stojković je poručio da će ekipa igrati lepršavo i na gol više. Pričao je i o kultu reprezentacije, da svi moraju da poseduju taj nacioalni naboj, a otišao je čak toliko daleko da je rekao da je spreman da pogine za Srbiju, ne daj bože, ako zatreba. Koliko taj pristup zapravo može da motiviše igrače?

– Čitao sam i slušao šta je pričao, pogotovo o kultu. Ne stvara se to kroz jedno, dva ili tri okupljanja. Treba insistirati na tome. Došao je Piksi, sad je on novi selektor. Bio je lider kao igrač, pogotovo u Crvenoj zvezdi, ali ne treba sad očekivati od samog starta evropski Brazil, novu Nemačku, treba biti objektivan. Treba poraditi na tim stvarima, a shvatiti da i drugi igraju fudbal, imaju ambicije i ciljeve. Da ne bude ono naše balkanski, klasično, već smo se kvalifikovali u polufinale Mundijala. Treba napraviti dobar ambijent u kojem će igrači da znaju od samog starta šta se od njih traži.

Stojković je u petak saopštio prvi spisak. Na njemu nije bilo bivšeg kapitena Aleksandra Kolarova, pa se očekuje da Dušan Tadić bude novi kapiten i lider Piksijeve Srbije. Može li Piksi kao bivša desetka da unapredi igru aktuelne desetke „orlova“?

– Ne bih o imenima, Tadić je sjajan igrač i igra u jako dobrom klubu, koji oduvek forsira lepršav stil igre. Piksi će kroz treninge videti ko je lider, a sigurno je da savetima može da pomogne svakom igraču. Lider se ne bira, lider se nameće, na terenu i u grupi. Brzo se shvati koga igrači respektuju, selektor je tu bitan faktor, ali na samom terenu nisam video da je selektor ili trener postigao gol. To rade igrači. Treba ih naterati da na pravi način ispolje svoje kvalitete. Ne možete nekom da tražite da postigne deset golova, ako nije golgeter. Od njega će biti dovoljno da ima asistenciju. U svakom slučaju Piksi ima iskustva kao veliki igrač i kao lider, gde god da je igrao. Ima i trenersko iskustvo. Mislim da će uspeti da nađe način da svakom objasni šta trebada uradi na terenu.

Poznato je da samo prvi ide direktno na Mundijal, dok će drugoplasirani put morati da krči kroz baraž. Da li Peđa Mijatović iz trougla Srbija – Portugalija – Republika Irska, vidi Srbiju kao najbolju u grupi na kraju trke?

– Niko ne može u ovom trenutku da pretpostavi ko će da bude prvi. Portugalija je apsolutni favorit kada je papit u pitanju i kvalitet igrača. Ali, svako svakoga može da iznenadi, ukoliko ste motivisani. Ne bih pravio kalkulacije, treba započeti kvalifikacije na pravi način, da se vide neke stvari koje će dati nadu da Piksi može da odvede Srbiju u Katar. Da ne obećavamo mnogo, već da se radi i da reprezentacija pokaže šta stvarno može. Piksiju je prvi put da vodi jednu reprezentaciju i to u delikatnom trenutku. Nema ni mnogo vremena, zato mu čestitam na snazi i volji da preuzme selekciju Srbije i proba da uradi nešto veliko.

Za kraj smo sačuvali pitanje o čuvenoj prečki koju ste pogodili u Francuskoj 1998. godine. Da li ste, kada ste razgovarali sa Piksijem, evocirali uspomene na taj bolan momenat za sve koji vole fudbal u ovoj zemlji?

– Iskreno ću vam reći da nismo. Pričali smo o aktuelnom trenutku, i o bliskoj budućnosti. Pričali smo po malo o svemu, o nekakvim idejama koje želi da sprovede sa svojim igračima, ali se nismo vraćali u daleku prošlost. Bolan je to trenutak za mene kad se samo setim, iskreno je poručio Predrag Peđa Mijatović.

► Piksi: Nikoga se nisam odrekao

► Miha i Zlatan se pojavili na Sanremu i napravili šou /video/

► Jović pričao o Piksiju, neizbežna tema bio je Mundijal u Kataru

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala