„Belci nas ne žele, tu je samo jedan Bosanac“

© AFP 2023 / DOMINIQUE OLIVETO/Getty Images via AFPEntoni Dejvis, Lebron Džejms, Rič Pol, Ben Simons, Majls Bridžis (sleva na desno)
Entoni Dejvis, Lebron Džejms, Rič Pol, Ben Simons, Majls Bridžis (sleva na desno) - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Rič Pol, jedan od najpoznatijih sportskih agenata na svetu i veliki prijatelj Lebrona Džejmsa, govorio je o odnosu belaca i crnaca u svetu košarke.
Pol je u poslednjih nekoliko godina postao jedna od najmoćnijih osoba u NBA ligi putem odličnog poslovanja, ali i odnosa koji ima sa Džejmsom, jednim od najboljih košarkaša svih vremena.
Prvi čovek agencije „Klač“ je u intervjuu za „Njujorker“ govorio o velikom broju tema, te se dotakao i toga kako je biti tamnoputi agent u NBA ligi.
„Veoma mi je teško kao crncu da zastupam nekog belca. Jednostavno je tako. Pogledajte oko nas, veoma ih je malo“, izjavio je Pol.
Jedan od njegovih klijenata koji su belci je bosanskohercegovački centar Jusuf Nurkić.
„Predstavljam jednog igrača iz Bosne. Ali, on nije odavde. On na to gleda drugačije“, objašnjava Pol.
​​Novinar pomenutog medija je poznatog agenta upitao da li belci, prema njegovom iskustvu, otvoreno ne žele saradnju sa agentima koji su crnci.
„Nikada vam to neće reći. Ali, ne žele. Mislim da će nad Amerikom uvek postojati taj oblak“, dodao je Pol, koji je negirao spekulacije da Lebron ima udeo u njegovoj agenciji, što bi bilo protiv pravila NBA lige.
Kada se pogleda njegova lista klijenata zaključak je jasan – kontroverzni Nurkić je jedini belac kojeg Pol predstavlja.
Što se crnaca tiče, njegova lista je više nego bogata, a pored Džejmsa je čine i Entoni Dejvis, Ben Simons, Drejmond Grin, Entoni Edvards, Džon Vol...
​Pol je govorio i o čuvenoj Lebronovoj „Odluci“ iz 2010. godine, kada je odluku o tome gde će nastaviti karijeru doneo javno, putem televizijskog prenosa, zbog čega je žestoko kritikovan.
Nikola Jokić i Jusuf Nurkić, košarkaši Denvera i Portlanda - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2021
Jokić za horor partiju okrivio velikog prijatelja
„Lebronu nije žao što je to uradio i on veruje da je 'Odluka' pomogla tome da ostali sportisti preuzmu kontrolu nad svojim karijerama“.
Osvrnuo se i na kolumnu novinara Bila Simonsa, koji je tada kritikovao Lebronovu odluku da napravi „Odluku“ svalivši krivicu na to da tada ne toliko iskusni košarkaš nije imao očinsku figuru tokom odrastanja.
„Zbog toga ne razgovaram sa Bilom Simonsom. I tu se čak radi o rasi. Ne bi to rekao o Leriju Birdu. Ne bi to rekao o Džej-Džeju Rediku. 'Odluka' od pre deset godina je danas normalnost. Svi to žele da urade sada. Klinci neće ni odluku o koledžu da donesu ukoliko oko toga ne postoji neka velika fama, a Bil Simons nije imao stida da kaže tako nešto“, zaključio je Pol.
Imao je „idiotske argumente“, ali je priznao: Niko kao Jokić /video/
Amerikanci ne mogu da prestanu – novi incident, novo hapšenje /video/
Vasilije Micić je šampion Evrope!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala