Ako je Krim ukrajinski, zašto je britanski razarač pobegao /video/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Ako je Krim ukrajinski, kako tvrdi Boris Džonson, zašto onda britanski razarač HMS „Defender“ nije mirno doplovio do Sevastopolja, nego je posle nekoliko hitaca upozorenja promenio kurs? A ako Britanci i ostale zemlje Zapada smatraju da je Krim ukrajinski, neka ponovo pokušaju da uđu u pojas od 12 milja od obale Krima, što su teritorijalne vode Rusije.
Moskva je jasno poručila Velikoj Britaniji da će svaki sledeći ulazak britanskog ratnog broda u teritorijalne vode Rusije biti ratni čin na koji će Rusija odgovoriti vojnim sredstvima. Dakle, ako Boris Džonson smatra da je Krim teritorija Ukrajine, a more oko Krima, odnosno 12 milja od obale da su teritorijalne vode Ukrajine, sada ima šansu da to proveri. Da vidimo da li će Velika Britanija ili neka druga zapadna zemlja opet pokušati da uđe u pojas od 12 milja teritorijalnih voda Rusije.
Brodovi Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Ruska flota i borbeni avion ispalili hice upozorenja ka britanskom razaraču
Kada Britanija kaže da je njen ratni brod bio u režimu tzv. mirnog, neškodljivog prolaska kroz teritorijalne vode Ukrajine, vojni stručnjaci u Moskvi ističu da po međunarodnom pomorskom pravu režim neškodljivog prolaska kroz strane teritorijalne vode podrazumeva nekoliko uslova: tačno vreme i poziciju na kojoj se ulazi u teritorijalne vode druge države; tačno vreme i poziciju sa koje se izlazi iz teritorijalnih voda druge države; svi borbeni sistemi na ratnom brodu u fazi prolaska kroz teritorijalne vode druge države moraju biti u tzv. „pasivnom položaju“, odnosno na topovima, ili artiljerijskim sistemima moraju biti cerade-navlake, a kontejneri sa raketama moraju biti isključeni iz električnog napajanja.
Tako kaže međunarodno pomorsko pravo, uz još jedan uslov — potrebna je izričita najava i dozvola zemlje u čije teritorijalne vode strani ratni brod ulazi u režimu neškodljivog prolaska.
Vojni posmatrači u Moskvi kažu da prema televizijskim snimcima i snimcima sa ruskih dronova britanski razarač „Defender“ nije imao cerade na artiljerijskim sistemima, a ruski dronovi su detektovali da raketni kontejneri nisu bili bez električne struje.
Mali raketni brod Višnji Voloček - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Zagreva se duž ruskih granica sa Zapadom: Britanci u akciji odmah posle Šojguovog upozorenja
Gledajući iz britanskog ugla, to je logično, jer Britanci smatraju da su plovili kroz teritorijalne vode Ukrajine. Tu se onda postavlja sledeće pitanje: da li su Britanci ulazak u te vode eventualno najavili Kijevu, ili nisu? Ako su najavili, a Kijev to nije javno obznanio, onda je to najverovatnije želja Ukrajine da dođe do sukoba ruske Crnomorske flote sa britanskim razaračem. Ako Britanci to nisu najavili Rusima, a očito da nisu pošto Boris Džonson te vode smatra teritorijalnim vodama Ukrajine, onda je jasno da je reč o otvorenom pokušaju provokacije ruske strane sa ciljem da Rusija odmah vojno, energično odgovori, što bi Zapadu poslužilo da Moskvi nametne novi paket sankcija. U svakom slučaju, radi se o vrlo opasnoj igri sa pitanjem kuda ovo vodi. Onaj ko želi da proveri da li su to ruske teritorijalne vode ili nisu, neka bude svestan rizika da će u sledećem pokušaju biti potopljen. 
O tome zašto se mornarica Velike Britanije odlučila da pošalje razarač u teritorijalne vode koje pripadaju Rusiji i kako je Rusija reagovala na to, u Sputnjikovoj emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govorio je novinar Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala