Zagreva se duž ruskih granica sa Zapadom: Britanci u akciji odmah posle Šojguovog upozorenja

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaMali raketni brod "Višnji Voloček"
Mali raketni brod Višnji Voloček - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Nekoliko sati nakon što je Sergej Šojgu upozorio na eksplozivnu situaciju u Evropi, Crnomorska flota Rusije morala je da ispali tri hica upozorenja prema britanskom razaraču koji je ušao u ruske teritorijalne vode. Situacija se zagreva duž ruskih granica sa Zapadom, gde god postoji NATO, postoji rizik od vojne konfrontacije, upozoravaju eksperti.
Upozorenje na eksplozivnu situaciju u Evropi ruski ministar odbrane uputio je na konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi. Potrebna je hitna deeskalacija, rekao je Šojgu i skrenuo pažnju na to da NATO opravdava aktivan razvoj regionalnog sistema protivraketne odbrane (PRO), između ostalog, time da „obuzdavaju“ Rusiju.

Zagreva se duž granica Rusije i Zapada: Crno more, Baltik...

Ruski vojni analitičar Konstantin Blohin ističe da se situacija zaista zagreva duž ruskih granica sa Zapadom: na Baltiku, u Ukrajini, a često i američka mornarica ulazi u Crno more.
Brodovi Crnomorske flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Ruska flota i borbeni avion ispalili hice upozorenja ka britanskom razaraču
„Mislim da će na Arktiku biti veća konkurencija. Tako da je u ovom pogledu nemoguće izdvojiti samo jedno područje. Zapad je započeo politiku obuzdavanja Rusije na svim frontovima. Istovremeno, Bajden pokazuje želju za dijalogom koji je očigledno usmeren na sprečavanje vojne konfrontacije usred zaoštravanja politike obuzdavanja. Stoga je situacija, naravno, opasna“, ocenio je Blohin.
Blohin je podsetio da je juče bila 80. godišnjica od napada nacističke Nemačke na SSSR, navodeći da je svima jasno da čovečanstvo neće preživeti treći svetski rat.
„On bi najverovatnije bio poslednji, jer bi došlo do upotrebe novih vrsta oružja — nuklearnog, hemijskog, bakteriološkog“, rekao je Blohin.
Istovremeno, Blohin je naglasio da je bolje sve probleme rešavati za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju, te je stoga dijalog neophodan. Tokom sastanka u Ženevi, Džo Bajden je barem pokazao želju da konfrontaciju zaustavi na trenutak, jer su, kako kaže ekspert, za vreme Donalda Trampa i Baraka Obame rusko-američki odnosi probijali dno.

NATO se širi i vežba rat sa Rusijom

Politika NATO-a je dovela do toga da Alijansa ne samo da se širi, već sprovodi provokativne vežbe, uvežbavajući rat sa Rusijom, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.
Turska bespilotna letelica Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Poljska šalje turske "Bajraktare" na istočnu granicu
„Sjedinjene Države su se povukle iz svih ugovora o strateškoj stabilnosti. Stoga se u Evropi mogu pojaviti američke rakete srednjeg i kratkog dometa. Sve ovo stvara novu realnost u kojoj počinje da se oseća rizik od trećeg svetskog rata. Rusko ministarstvo odbrane predlaže deeskalaciju, ali je pitanje da li će na Zapadu čuti ovaj poziv. Pretpostavljam da neće reagovati na pozive Rusije. Rusija je neprijatelj i to objašnjava sve akcije Sjedinjenih Država kako u Ukrajini, tako i u istočnoj i centralnoj Evropi. Gde god postoji NATO, postoji rizik od vojne konfrontacije, posebno u blizini ruskih granica“, pojasnio je Korotčenko.
Stoga se Rusi, ističe ruski ekspert, moraju osloniti na vojni potencijal svoje zemlje, jer samo on može garantovati sigurnost Ruske Federacije i njenih saveznika.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala