Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaHrvati prosvaljaju gol Perišića
Hrvati prosvaljaju gol Perišića - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Spuštena je zavesa na grupnu fazu Evropskog prvenstva i tek sada kreće ono pravo, jer kalkulacija, prostora za greške i loš dan više nema. Ima, ali kome se dogodi nešto od navedenog momentalno pakuje kofere i ide kući!
Neki su već bili „viđeni doma“, kao što je recimo slučaj sa Hrvatima, ali... Oni imaju ono što mi Srbi nemamo – petlju! Potrudio sam se da me ne ponese žargon, pa da ne napišem ono što većina pomisli na „prvu loptu“.
Kevin de Brujne - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Top 11: Majstor iz Belgije, ubitačni Ronaldo i čovek koji je šokirao Škote
I ne samo to imaju – kult reprezentacije, nacionalni naboj, a imaju i Luku Modrića i Ivana Perišića. Imamo mi Tadića i Mitrovića, ali nemamo priliku da ih vidimo na velikim takičenjima, jer se prečesto sapletemo onda kada se lomi, kada je najvažnije.
Modrić i Perišić su igrači koji jednim potezom, bilo dodavanjem ili golom mogu da „pocepaju“ protivničku odbranu i svom timu obezbede plasman u narednu fazu takmičenja.
E, pa Hrvati su u Modriću našli luku spasa u dvoboju na „život i smrt“ sa Škotima, koji su posle egala na poluvremenu, u nastavku bez problema rešili u svoju korist i trasirali sebi put u osminu finala EVRO.
A setimo se „naše Škotske“ usred Beograda. Po običaju smo već videli sebe na Evropskom prvenstvu, a onda je usledilo otrežnjenje. Povele su „suknjice“ na sablasnoj praznoj Marakani zbog pandemije virusa korona, i jurili smo rezultat sve do 90. minuta kada je Luka Jović nekako glavom smestio loptu u mrežu.
Pomislili smo - to je to! Dobićemo ih na produžetke. Ali, ponovo smo to bili mi! Majstori da uprskamo stvar. Nije bilo ni Tadića, ni Mitrovića da reše Škote ko Modrić i(li) Perišić...
Epilog vrlo dobro znate... Penali, čuveni penali i odbrana Maršala Mitroviću. 
To je naša surova realnost kada su odlasci na velika takmičenja u pitanju. Posebno kada je Evropsko prvenstvo, koje nismo videli dve decenije. 
I smem da se kladim, da bi većina nas koji volimo i pratimo sport, menjala sve one silne uspehe i trofeje košarkaša, odbojkaša, vaterpolista u zamenu za samo jedan uspeh fudbalera. Pod ovim uspeh - ne mislim samo na plasman na veliko takmičenje, već na medalju sa istog.
I ne mora da bude ona najsjajnija, dovoljno je i srebro koje su recimo komšije Hrvati stavili oko vrata pre tri godine na Mundijalu u Rusiji.
Ali, kao u čuvenom romanu Žila Verna mi smo 20.000 milja pod morem... Dolazak Dragana Stojkovića na mesto selektora prvobitno je stvorio euforiju, kasnije su i promene u ponašanju, zalaganju reprezentativaca, kao i solidni rezultati u uvodna tri kvalifikaciona meča za Svetsko prvenstvo, pa nam ostaje da se nadamo da ćemo videti taj Katar 2022. godine...
Evropsko prvenstvo koje je uhvatilo zalet u svom unikatnom obliku – 11 zemalja domaćina pokazalo onu čuvenu floskulu da danas svi igraju fudbal i zbog toga mi je izuzetno krivo što su Mađari ispali u „grupi smrti“ kao četvrtoplasirani.
A ne recimo Nemci koji osim bleska protiv Portugalije nisu pokazali apsolutno ništa.
Ta strašna četa odlazećeg gospodina Joakima Leva, koji je osim po uspesima postao još poznatiji po kopanju nosa i jedenju zelenog, slanog sadržaja bez suzdržavanja od toga što ga snimaju kamere, i gledaju stotine miliona ljudi, je od 270 minuta u grupnoj fazi, gubila čak 161 minut i na kraju je uspela na mala vrata da se provuče do osmine finala.
​A mučeni Mađari su imali svega šest minuta tog zaostatka i na kraju su morali da završe takmičenje. Ali, nema im se šta zameriti. Pokazali su kako se bori za svoju zemlju,za grb na grudima. Udarili su na kud i kamo moćnije, jače, skupocenije, a nisu pognute glave napustili teren u dvoboju sa svetskim prvacima – Francuzima, kao ni Nemcima. Ispostaviće se da im je glave došlo onih završnih šest minuta s Portugalijom kada su upali u crnu rupu i triput kapitulirali... Šteta!
Španci su s pravom bili osporavani, nešto sličo kao i Hrvati. Vređao ih je i Van der Vart, bivši holandski organizator igre, koji je navijao da se u nokaut fazi sastanu upravo dve pomenute reprezentacije.
​A onda se dogodio BUM! Furiozno su napunili mrežu mučenih Slovaka i još mučenijeg premijerligaškog golmana Martina Dubrabke koji je doživeo pomračenje uma zakucavši loptu posle pogođene prečke u sopstvenu mrežu.
Splet multiglupih i čudnih okolnosti, sunce, zamor, loša orijentacija, tek, dogodilo se.
A ozbiljan je golman čuvar mreže Njukasla i slovačke reprezentacije, pokazao je to kada je pre primljenog gola odbranio penal Morati. Ipak, na kraju nije imao sreće, a taj tragikomičan pogodak kao da je bio pozivnica da se Španci ižive nad nekim na završnom turniru.
​Brojali su do pet i naterali brbljivca Van der Varta da „proguta“ sve one izrečene reči da je Španija očajna.
Krajnje čudan redosled sparivanja reprezentacija u nokaut fazi odlučio je da se u Kopenhagenu, na stadionu na kojem je kolabirao Kristijan Eriksen i na svu sreću ostao je živ, sastanu Hrvatska i Španija, pa će na konkretnom primeru u sudaru dve fudbalske velesile moći da se vidi da li su Španci „truba“, ili će pak Hrvati doma.
„Vatreni“ imaju Modrića i Perišića, Španci su bez zvezda ali umeju da iscrpe rivala s njihovom tiki-taka igrankom bez prestanka, i to je njihov recept kojim „dave“ rivale kao zmija žabu.
Petar Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Perina rabona: Mnoga srpska deca nemaju gde da gledaju fudbal – nek prebace na rijaliti
Naravno, ne treba zaboraviti ni moćne Italijane, koji nisu primili gol na poslednjih 11 utakmica u svim takmičenjima, silovito deluje i Belgija koja se prošetala kroz grupu s maksimalnim brojem bodova i sada je čekaju zahuktali Kristijano Ronaldo i Portugalija.
Englezi su uprkos onoj buri pre početka turnira sa klečanjem i zvižducima navijača, rešili nesuglasice i takmičarski su našpanovani.
Daju jedan i formiraju „neprobojni zid“ ispred Pikfordovog gola, ali će sada biti na ispitu jer im je prva prepreka u nokaut fazi ona posrnula Nemačka, koja je Portugaliji spakovala četiri komada i kada su svi očekivali da od Mađara naprave gulaš, zagrcnuli su se i umalo se nisu udavili.
Potrošeni su svi krediti, prava na grešku više nema, kao ni na loš dan. Još dva dana odmora i kreće ono pravo, atomski fudbal u kojem samo najbolji opstaju, a gubitnici idu doma, pardon kući!
► UEFA presekla: Gol u gostima više ne postoji!
► Kovačević za Sputnjik: Teško Hrvatima protiv Škota, jedino da im proradi inat...
► Ekskluzivno: Mamić za Sputnjik o „šansama“ Hrvatske, usponu Srbije i prognozama za Evropsko prvenstvo
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala