Japan protestuje zbog ruskih vojnih vežbi u području Kurila

© Sputnik / Vitaliy AnkovDizel podmornica projekta „Varšavjanka“, veliki protivpodmornički brod „Admiral Pantelejev“ i helikopter Mi-8AMTŠ na vojnoj vežbi
Dizel podmornica projekta „Varšavjanka“, veliki protivpodmornički brod „Admiral Pantelejev“ i helikopter Mi-8AMTŠ na vojnoj vežbi - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Pratite nas
Vlada Japana je izrazila protest Rusiji zbog vojnih vežbi dela korpusa Istočnog vojnog okruga i Tihookeanske flote koje se održavaju, između ostalog i u južnom delu Kurilskih ostrva, saopštio je generalni sekretar vlade Kacunobu Kato na konferenciji za štampu.
"Pratimo dejstva ruske vojske na severnim teritorijama (tako u Japanu nazivaju južna Kurilska ostrva). Putem diplomatskih kanala smo izrazili protest zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na tim ostrvima, između ostalog, zbog izvođenja ovakvih vežbi koje su u suprotnosti sa našom pozicijom“, rekao je on.
Pres-služba Istočnog vojnog okruga saopštila je da su počele vojne vežbe na ostrvima Sahalin, Iturup i Kunašir, kao i u vodama Japanskog mora, uz učešće više od 10.000 vojnika, 500 jedinica borbene tehnike, 12 brodova. Manevri u ostrvskoj zoni okruga će biti održani u dve faze u narednih pet dana.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala