Ruska kinematografija vraća se u Kan – u velikom stilu

© AFP 2023 / ANTONIN THUILLIERKanski filmski festival (arhivska fotografija)
Kanski filmski festival (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Ove godine Rusiju će na 74. festivalu u Kanu predstavljati šest filmova, što je „prvi put posle dugog vremena da je Rusija tako široko zastupljena“, rekla je Jevgenija Markova, izvršni direktor kompanije Roskino.
Čak šest ostvarenja će nositi boje Rusije na filmskoj smotri u Kanu koja će se održati od 6. do 17. jula, od kojih će se dva nadmetati za Zlatnu palmu, dva u okviru programa „Izvestan pogled“, rezervisanog za perspektivne i eksperimentalne stvaraoce, a preostali će biti prikazani van kategorije.
Ekspert za rusku kinematografiju i savetnik Filmskog festivala u Kanu Žoel Šapron ističe da ruski filmovi koji će se ove godine naći na festivalu odlično opisuju savremeno rusko društvo.
„Veliko mi je zadovoljstvo što će čak tri dugometražna filma ruskih reditelja premijerno biti prikazana u Kanu. Takav slučaj smo poslednji put imali 2007, kada su 'Izgnanstvo' Andreja Zvjaginceva, 'Aleksandra' Aleksandra Sokurova i 'Pobuna. Slučaj Litvinjenko' Andreja Nekrasova prikazani u Kanu“, kaže Šapron.

„Petrovi sa gripom“ – smejati se i onome što nije smešno

Najviše se očekuje od nadrealne, halucinantne priče o porodičnoj borbi da preživi haos epidemije gripa kojom se bavi priznati ruski pozorišni i filmski reditelj Kirila Serebenikov u filmu „Petrovi sa gripom“.
Ova apsurdna tragikomedija govori o porodici provincijskog automehaničara Petrova koja se razbolela od gripa, a njihova borba i nije baš uobičajena. Mešajući žanrove, stvarnost i fantaziju, ovo ostvarenje na pronicljiv način opisuje halucinantnu gužvu kroz postsovjetsku Rusiju“.
Kiril Serebenikov istakao je da je ovo filmsko delo iskreno i pošteno, sa mnogo senzualnosti, mnogo ljubavi.
„Ovo je pokušaj da opišem našu zemlju kroz empatiju, i da prikažem svoje detinjstvo, strahove i radosti, ljubav i mržnju, bes i obožavanje, usamljenost i snove”, rekao je Serebenikov koji je nagrađen je u Kanu 2016. godine za film „(M)učenik“.
Film je u konkurenciji je za Zlatnu palmu na 74. Kanskom festivalu, a u njemu igraju Semjon Serzin, Čulpan Hamatova, Julija Peresiljd i Jurij Kolokoljnikov. Zasnovan je na romanu Alekseja SalnikovaPetrovi u gripu i oko njega“, dobitnika nagrade NOS i „Nacionalni bestseler“ koji sadrži mnoge paralele sa „Uliksom“ Džejmsa Džojsa, ali i drugim revolucionarnim romanima s početka 20. veka.

Putovanje Trans-sibirskom železnicom u filmu „Kupe br. 6“

Drugi film u glavnoj konkurenciji je „Kupe br. 6“, a koji je zasnovan na istoimenom romanu autorke Rose Liksom, poznate po pank feminističkom rukopisu. Reč je o mladoj Finkinji koja na putu do mongolske prestonice deli kupe sa ruskim rudarom. Nastao je kao koprodukcija Rusije, Finske, Estonije i Nemačke, a režiju potpisuje Juho Kousmanen, čije je debitantsko ostvarenje „Najsrećniji dan u životu Olija Mekija“ odnelo glavnu nagradu u programu „Izvestan pogled“ u Kanu 2016. godine.
Kousmanen je svoj film na ruskom jeziku snimao u Sankt Peterburgu, Moskvi, Murmansku, Petrozavodsku i selu Teriberka, gde je Andrej Zvjagincev snimio čuveni film „Levijatan“.

Film „Slučaj“ - Omaž velikanima ruske književnosti

U kategoriji „ Izvestan pogled“ na Festivalu u Kanu naći će se novi film Alekseja Germana mlađeg pod nazivom „Slučaj“. Snimljen u potpunosti na jednom filmskom setu, „Slučaj“ je priča o Davidu, univerzitetskom profesoru koji kritikuje gradsku upravu, a zatim je optužen za proneveru i stavljen u kućni pritvor do suđenja. German to naziva ljubavnim pismom majstorima velike ruske književnosti, Gogolju, Griboedovu i Dostojevskom koje istražuje temu poštovanja i odgovornosti prema svojoj zemlji.
„Za mene je ovo bio eksperiment, jer je film snimljen na samo jednoj lokaciji, pa je premijera u Kanu nešto na šta sam ponosan“, rekao je Aleksej German mlađi, laureat mnogih značajnih filmskih priznanja među kojima su nagrada za najbolju režiju na festivalu u Veneciji, kao i dva Srebrna medveda u Berlinu za dramu „Pod električnim oblacima“ 2015. i za film “Dovlatov” 2018. godine.

Pogled na Severnu Osetiju u filmu „Otvarajući pesnice“

Među najupečatljivijim ostvarenjima koja će biti prikazana u programu „Izvestan pogled“ je film „Otvarajući pesnice “, rediteljke Kire Kovalenko i producenta Aleksandra Rodnjanskog čija se radnja odvija u ruskoj republici Severna Osetija. Ona prati Zaira preterano zaštitničkog oca i njegovu decu koja tragaju za slobodom.
„Prvi impuls za stvaranje ove priče bila je fraza iz Foknerovog romana ’Uljez u prašini’ o tome - da malo ko može da izdrži ropstvo, ali niko ne može da izdrži slobodu. Za mene je tema slobode kao tereta postala najvažnija tokom rada na ovom filmu” rekla je Kira Kovalenko, rediteljka filma „Otvarajući pesnice“.
Prema rečima producenta Aleksandra Rodnjanskog, „Otvarajući pesnice“ je hrabro i neočekivano zrelo delo koje kombinuje duboko poznavanje ljudske psihologije sa očiglednim umetničkim talentom autorke.“
Film je takođe neobičan zato što stavlja u centar pažnje Severnu Osetiju, koja je dosad bila neistražena zemlja u kinematografiji.

„Beli put!“ na programu za mlade stvaraoce

„Beli put!“ rediteljke Ele Manžejeve je prvi ruski film koji se u poslednjih 15 godina našao u programu za mlade stvaraoce „L’Atelier“.
To je mistična priča o Aldaru, koji odlazi na putovanje u rodnu republiku Kalmikiju kako bi potražio mrtvu majku u stepama. Kada je konačno pronađe, oni kreću na metafizičko putovanje za koje nisu nikada imali vremena tokom njenog života.
„Ovaj savremeni mit biće razumljiv svakom ko je ikad doživeo ne samo gubitak voljene osobe, nego i unutrašnji gubitak sebe samog“, objašnjava rediteljka Ela Manžejeva.

„Pod jastukom“ – film za decu i odrasle

Poslednji nominovani film u Kanu je „Pod jastukom“, interaktivni animirani film dostupan na ruskom i engleskom jeziku. Režirao ga je Georgi Molotsov, a zasnovan na bajci oca režisera o Mormotiku, mačkastoj igrački koja deci pomaže u pronalaženju blaga i prevazilaženju poteškoća.
Ovaj animirani film koji podstiče decu da istraže magični svet ispod jastuka starog kauča naći će se na „Marche du Film“, što je globalno okupljanje profesionalaca iz filmske industrije koje se održava svake godine istovremeno sa festivalom u Kanu.
Kanski filmski festival, koji se tradicionalno održava u maju, usled pandemije virusa korona biće od 6. do 17. jula. Za predsednika žirija imenovan je američki reditelj Spajk Li, dok će američka glumica i rediteljka Džodi Foster primiti počasnu Zlatnu palmu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala