Čeferin osudio „nemačke dugine boje“: To je politički akt!

© AP Photo / Tobias HaseStadion Alijanc arena u Minhenu osvetljen duginim bojama
Stadion Alijanc arena u Minhenu osvetljen duginim bojama - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Pratite nas
Aleksander Čeferin, predsednik evropske kuće fudbala, reagovao je nakon odluke UEFA da Nemcima zabrani da stadion u Minhenu bude ofarban u dugine boje.
Vlasti Minhena odlučile su da, u znak protesta protiv mađarskog zakona koji ograničava promociju istopolnih odnosa, oboje stadion na utakmici Nemačka-Mađarska na Evropskom prvenstvu 2020. u dugine boje, ali je UEFA taj gest ocenila kao politički i zabranila.
Predlog je došao od gradonačelnika Minhena Ditera Rejtera, upravo zbog čega su se UEFA i Čeferin odlučili na ovakav potez.
„Zahtev je došao od političara, što je bio jasan znak da je ovo politički akt prema vladi druge zemlje. Fudbal ne sme da bude korišćen u političke svrhe“, rekao je Čeferin.
Slovenac je dodao da on podržava promociju istopolnih odnosa.
„Svim srcem podržavam to da Nojer nosi takvu traku oko glave. I svim srcem sam za to da stadion bude obojen u dugine boje, ali kada se ne radi o političkim namerama“, dodao je Čeferin.
Selektor fudbalske reprezentacije Rusije Stanislav Čerčesov - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Rusi su poniženi, a neko će za to morati da odgovara
Nedugo zatim je usledilo i zvanično saopštenje UEFA, u kojem je još jednom potvrđeno da je pokušaj Nemaca bio provokacija, a ne podrška istopolnim zajednicama.
„Neki ljudi pogrešno shvatili odluku UEFA da odbije zahtev Minhena da stadion osvetli duginim bojama kao političku. Situacija je suprotna, jer je sam zahtev bio politički, a vezan je za to što će fudbaleri Mađarske biti na stadionu zbog meča sa Nemačkom“, navodi se u saopštenju.
Nemačka i Mađarska sastaju se u sredu od 21.00. Utakmica ima veliki značaj za oba tima, pošto i jednima i drugima može da donese prolaz u osminu finala, ali i ispadanje sa turnira.
Hrvat nije štedeo Hrvate: „Pljuvali ste nas“
Rat duginim bojama pred utakmicu: Nemci spremili provokaciju za Mađare, ali je UEFA reagovala
„Nisu svi sa 'ić' u prezimenu u Austriji prošli dobro kao ja“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala