Rusija povodom 80. godišnjice napada nacista na SSSR: Ne delimo pobedu na svoju i tuđu

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Rusija ne deli pobedu u Drugom svetskom ratu na svoju i tuđu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov na događaju u ambasadi posvećenom 80. godišnjici napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez.
„Moram da kažem da ne delimo tu pobedu kao pobedu samo sovjetskog naroda ili čitavog čovečanstva. Zahvalni smo našim partnerima, saveznicima, koji su učestvovali u pobedi“, rekao je on.
Međutim, treba priznati da je upravo sovjetski narod dao odlučujući doprinos u porazu okupatora, dodao je Antonov.
„Pre 80 godina smo napadnuti i duž čitavog oboda zapadnih granica ogromna nemačka vojska pokušala je da uništi SSSR. Veoma je važno što je čitav sovjetski narod – Rusi, Tatari, Azerbejdžanci, Turkmeni , Kirgizi, Ukrajinci i Belorusi – stajao rame uz rame i niko nije razmišljao o tome kojoj naciji pripada. Mislili su samo o jednom, a to je kako da zaštite otadžbinu“, izjavio je ruski ambasador.
Diplomata je podsetio da je zemlja pretrpela ogromnu štetu tokom rata.
„Nemamo pravo da zaboravimo taj tužan dan koji nam je doneo nesreću i od kojeg smo počeli da brojimo preostale dane do naše pobede“, naglasio je ambasador.
Angela Merkel se obraća poslanicima u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Merkelova: Nemci treba da se stide dana kada su nacisti napali SSSR
Ruski ambasador učestvovao je u akciji „Sveća sećanja“ u Vašingtonu posvećenoj 80. godišnjici početka Velikog otadžbinskog rata (Drugog svetskog rata). U ponedeljak uveče su diplomate i zaposleni u službi vojnog atašea Ruske Federacije, predstavništva Ministarstva odbrane za organizaciju i izvođenje vojno-memorijalnih radova u SAD i učenici škole pri ruskoj ambasadi zapalili sveće u „Vrtu sećanja“, koji se nalazi na teritoriji ruskog diplomatskog predstavništva.
Učesnici su minutom ćutanja odali poštu poginulima na bojnim poljima, u nacističkim koncentracionim logorima i na okupiranim teritorijama.
Inače, Antonov, koji je u martu vraćen iz Vašingtona u Moskvu na konsultacije zbog pogoršanja odnosa između dve države, odleteo je 20. juna avionom u Vašington, što predstavlja potvrdu da je nedavni sastanak ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi bio produktivan budući da je povratak ambasadora bila jedna od stavki.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala