Glavni ruski obaveštajac otkriva: SSSR znao tačan datum Hitlerovog napada

© Sputnik / Viktor Kinelovskiй / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici u Berlinu
Sovjetski vojnici u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Sovjetska Spoljnoobaveštajna služba saznala je tačan datum napada nacističke Nemačke na SSSR 11 dana pre nego što se to i dogodilo 11. juna 1941. godine, saopštio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin u članku koji je objavljen u časopisu „Nacionalna odbrana“ uoči 80. godišnjice od Hitlerovog napada na Sovjetski Savez.
Spoljnoobaveštajna služba SSSR je u leto 1932. godine dobila prve podatke o znacima vojne opasnosti od strane Nemačke, devet meseci pre dolaska Hitlera na vlast. Strano odeljenje Ujedinjene državne političke uprave (OGPU) saopštilo je da je nemačka vlada Franca fon Papena inicirala početak tajnih pregovora sa Francuskom i Poljskom o formiranju ofanzivnog saveza protiv SSSR, ističe Nariškin. Tada je šef stranog odeljenja OGPU Artur Artuzov poslao tajnim predstavništvima obaveštajne službe u inostranstvu obaveštenje sa predlogom da se započne priprema za rad u uslovima rata Nemačke protiv SSSR, istakao je Nariškin.
„Za našu obaveštajnu službu, koja je u to vreme imala u Nemačkoj jake operativne položaje, nije bila tajna da je neizbežan dolazak Hitlera na vlast, kao i to kakvu će politiku voditi“, ističe direktor SVR.
Kako dodaje, značajan je izveštaj o Hitlerovom razgovoru sa švajcarskim biznismenom Burkantom 11. avgusta 1939. godine, koji je dobila sovjetska spoljnoobaveštajna služba.
Prema rečima Nariškina, znajući nedvosmisleno kome će preneti njegove reči, firer se bavi ucenom.
„Ako je Zapad toliko glup i toliko slep da napadne Nemačku, onda ću biti primoran da se ujedinim sa Rusijom kako bi zgromio Zapad... Zatim ću, nakon što još više povećam svoju moć nakon pobede na Zapadu, ja napasti Rusiju. Svi moji planovi i zamisli su u principu usmereni protiv Rusije“, citira Nariškin izveštaj.
U leto 1940. godine Hitler je izdao naredbu Generalštabu Vermahta da se pripremi za rat sa SSSR odmah nakon što se povuku anglo-francuske snage iz Denkerka.
„Može se smatrati da su prve informacije o tome saopštenje naše strane institucije organa spoljne obaveštajne službe u Francuskoj od 4. avgusta 1940. godine o početku prebacivanja slobodnih Hitlerovih snaga sa zapadnog fronta prema sovjetskim granicama“, piše direktor SVR.
Nemačka vojska zaglavljena u snegu u Rusiji, 28. decembar 1942. - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2021
Kako je ruski agent otkrio Hitlerov plan o napadu na SSSR i završio - na giljotini
Direktiva glavne komande Vermahta №21 koju je Hitler potpisao 18. decembra 1940. godine, izložila je strateški plan „Barbarosa“. Vermaht, Ministarstvo propagande, MIP, obaveštajne i kontraobaveštajne službe Nemačke u saradnji su do poslednjeg dana uoči napada na SSSR radile na dezinformisanju, strateškoj i operativnoj kamuflaži.
Prema njegovim rečima, od jula 1940. do juna 1941. godine samo je Spoljna obaveštajna služba poslala sovjetskom rukovodstvu više od 120 informativnih poruka.
„U hitnom izveštaju tajnog predstavnika obaveštajne službe Narodnog komesarijata državne bezbednosti (NKGB) SSSR u Finskoj Eliseja Tihonoviča Sinicina 11. juna 1941. godine naveden je tačan datum početka agresije. Strano predstavništvo obaveštajne službe dobilo je informacije o tome da je 11. juna u Helsinkiju potpisan tajni sporazum između Nemačke i Finske o učešću finskih oružanih snaga u predstojećem ratu, i direktno je naveden datum ofanzive“, navodi Nariškin.
Osim tačnog datuma agresije Nemačke protiv SSSR-a izuzetno je bila važna i informacija kako će se u sukobu ponašati SAD i Velika Britanija, dodaje direktor SVR.
Sovjetski obaveštajci su uspeli da dobiju informacije o tome da Japan ne namerava da odmah za Nemačkom napadne SSSR i da će biti na oprezu.
„Svim tim, nekada tajnim informacijama, sada je mesto u udžbenicima istorije, kako bi mlade generacije ne samo znale i ponosile se pobedama naše vojske na Istočnom frontu, nego i pamtile imena heroja-obaveštajaca koji su ispunili svoje dužnosti“, ističe Nariškin.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala