Iznenađenje za primer - Kako u Rusiji gledaju na izbor patrijarha Porfirija /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Mislim da su ovde jako bitni ti neki prvi koraci koje je patrijarh Porfirije napravio, neke jednostavne stvari koje su izazvale veliko interesovanje i iznenađenje u pozitivnom smislu. Čak ga neki bogoslovi i poznati sveštenici u Rusiji navode kao primer, kaže jeromonah Ignjatije Šestakov.
On je u emisiji „Dok anđeli spavaju“, govoreći o tome kako je ruski pravoslavni svet reagovao na izbor patrijarha Porfirija i njegovoj ulozi u pravoslavlju u Rusiji, rekao i da je poglavar SPC u vreme dok je još bio vladika, u Rusiji bio poznat kao monah zbog manastira Kovilj.

Patrijarh Porfirije – iznenađenje za primer

„Koviljci su dolazili kod nas, ali tada on možda u Rusiji nije bio toliko poznat kao neki vaši stariji crkveni ljudi koje mi svi znamo. Tako da su u prvom trenutku crkveni komentatori reagovali rekavši da je on dobar monah, da je bogoslov i da ima veliko iskustvo kao arhijerej. Ali, mislim da su ovde jako bitni ti neki prvi koraci koje je on napravio, neke jednostavne stvari koje su izazvale veliko interesovanje i iznenađenje u pozitivnom smislu. Čak ga neki naši bogoslovi i poznati sveštenici navode kao primer i to su neke jednostavne stvari koje privlače pažnju, poput toga da je otišao na Kosovo u vreme posta“, kaže otac Ignjatije.
Gost Marine Rajević Savić dodaje i da se može reći da je patrijarh Porfirije jedna od najpopularnijih ličnosti u pravoslavnom svetu, pogotovo sada kada postoji razočarenje u neke druge crkvene poglavare.
„Prosto, sama figura srpskog patrijarha sada je dobila neku dodatnu težinu u pravoslavnom svetu. Lično mislim da patrijarh Porfirije potpuno odgovara tom zadatku i svim tim nadama sa kojim sada i u Rusiji gledaju na srpskog patrijarha“, kaže otac Ignjatije i dodaje da se nada da će poglavara SPC uskoro videti u Rusiji.
Sa autorkom emisije otac Ignjatije govorio je i o brojnim drugim temama, poput toga da li je Sretenjski manastir u Moskvi novi model manastira za 21. vek, ali i o duhovnom imunitetu hrišćana i tom kakvu smo opomenu dobili u vidu korona virusa. 
Jeromonah Ignjatije Šestakov rođen je 1974. godine u Moskvi. Odrastao je u rodnom gradu, a studije na odseku istorije Južnih Slovena završio je na Univerzitetu Lomonosov, gde je i specijalizirao na istoriji Srpske pravoslavne crkve. U Rusiji je poznat kao stručnjak za balkanska pitanja, međuverske odnose, srpsku istoriju i istoriju SPC. Od 2000. godine je sabrat moskovskog Sretenjskog manastira, gde je 2005. godine i zamonašen.
Veliki je prijatelj Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda i urednik je srpske verzije najvećeg ruskog pravoslavnog sajta Pravoslavie.ru i autor je nekoliko knjiga o srpskih svetiteljima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala