Dogovoriti posetu Putina Srbiji: Vučić i Gruško razmenili važne poruke /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Aleksandar Gruško
Aleksandar Vučić i Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom, sa kojim se saglasio da je svaka poseta ruskih zvaničnika potvrda visokog stepena međusobnog razumevanja i svedočanstvo dobre srpsko-ruske saradnje.
Vučić je izrazio nadu da bismo mogli da dogovorimo posete visokih ruskih zvaničnika, uključujući i posetu predsednika Putina, saopštila je pres služba predsednika.
Gruško je, kao najbliži saradnik ministra Sergeja Lavrova, izneo uveravanja o daljem unapređenju inače bliske saradnje dveju zemalja.
Osim o bilateralnim odnosima i budućim zajedničkim projektima, Vučić i Gruško razgovarali su i o situaciji u regionu i, s tim u vezi, o toku dijaloga Beograda i Prištine.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Predsednik Vučić je istakao da je srpska delegacija imala težak dan u Briselu, ali je čvrsto zastupala državne i nacionalne interese boreći se za politički kompromis. On je i ovom prilikom zahvalio na aktivnoj podršci Rusije u odbrani celovitosti i nezavisnosti Srbije u međunarodnim forumima.
Predsednik Vučić je takođe zahvalio na pomoći Rusije tokom pandemije KOVID-19 i za isporuke vakcine Sputnjik V, a posebno za zajedničku proizvodnju tih vakcina u Institutu Torlak, čiji je probni rad zvanično pokrenuo sa predsednikom Putinom.
Aleksandar Gruško i Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Selaković: Nadamo se Putinovoj poseti Beogradu do kraja godine /video/
Vučić se odmah po završetku sastanka oglasio na svom profilu na Instagramu, rekavši da je od Gruška dobio uveravanja o daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije.
"Odličan sastanak sa Aleksandrom Gruškom, najbližim saradnikom Sergeja Lavrova. Preneo sam važne poruke Srbije za predsednika Putina i ministra Lavrova i dobio uveravanja o daljem unapređenju, inače veoma bliske saradnje između Srbije i Rusije", napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".
On je poručio da se u teškim trenucima "uvek najjasnije vidi ko vam je prijatelj".
Uz post je objavljena i fotografija sa sastanka.
Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Objava koju deli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Saradnja u proizvodnji ruske vakcine doprinosi jačanju odnosa

Sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije razgovarao je i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Sagovornici su se složili da dobre političke odnose treba iskoristiti i za dalje unapređenje i jačanje ekonomske saradnje.
Poseban doprinos jačanju naših odnosa daje i saradnja u proizvodnji ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji, istakli su Dačić i Gruško.
Gruško je informisao Dačića o sastanku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je pre dva dana održan u Ženevi.
Ivica Dačić je tim povodom ocenio da su direktni razgovori veoma važni i izrazio nadu da će ovaj sastanak doprineti otklanjanju nerazumevanja i popuštanju napetosti između Rusije i SAD.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško
„Dobre političke odnose treba iskoristiti i za unapređenje i jačanje ekonomske saradnje“.
Zamenik šefa ruske diplomatije preneo je srdačne pozdrave ruskog rukovodstva, ističući da je nedavna poseta Dačića Ruskoj Federaciji bila veoma uspešna i da je dala novi doprinos jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje koji su na veoma visokom nivou.
Gruško je, takođe, zajedno sa ambasadorom Rusije u Beogradu, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, položio cveće na spomenik Večnoj vatri.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško polaže cveće na spomenik Večnoj vatri
Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško polaže cveće na spomenik Večnoj vatri - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško polaže cveće na spomenik Večnoj vatri
Podsetimo, Gruško je poslednji put u Beogradu boravio u novembru 2019. godine kada je na sastanku sa tadašnjim šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da mnoge snage žele da Balkan i Srbiju pretvore u arenu političke konfrontacije, kao i da žele da ih stave pred veštački izbor između Rusije i Zapada.
Tadašnja poseta Gruška Srbiji bila je uvertira za sastanak Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, u decembru iste godine.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala