Pariz: Nisu sazreli uslovi za pristupanje Ukrajine NATO

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan smatra da još nisu sazreli uslovi za prijem Ukrajine u NATO.
„Uslovi za to se za sada nisu stekli“, rekao je šef Ke d`Orseja za BFMTV.
Podsetimo, lideri NATO su na samitu održanom u ponedeljak potvrdili podršku pravu Ukrajine i Gruzije da se pridruže Alijanse, ali je generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao da Kijev mora uradi više na planu reformi kako bi se približila članstvu u toj organizaciji.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je nedavno da njegova zemlja zaslužuje da bude pozvana u članstvo u NATO, a ne da moli za prijem.
Vojnici NATO-a na paradi u čast Dana nezavisnosti u Kijevu  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Bajden saopštio šta Ukrajina treba da uradi da bi postala članica NATO-a
„Smatram da Ukrajina zaslužuje više. Mi zaslužujemo da budemo jedna od ravnopravnih članica u Alijanse, da budemo među moćnim zemljama. Nas treba da pozovu, smatram da je to pošteno. Ne treba da molimo“, rekao je ukrajinski predsednik.
Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba kaže da Kijev računa da će dobiti Akcioni plan za članstvo tokom sledeće godine. On optužuju Rusiju za to što njegova zemlja još nije primljena u Alijansu.
„Moram iskreno da kažem da je glavna prepreka da se Ukrajini odmah dostavi Akcioni plan je to što ne postoji želja da se takav signal pošalje Rusiji“, izjavio je ranije diplomata za televiziju ICTV.
Moskva se oštro protivi proširenju Alijanse na Ukrajinu i ističe da su to ruske "crvene linije".
U međuvremenu, Zelenski je poručio da je problem Donbasa problem čitave Evrope i da će Ukrajina, ukoliko budu ostavljeni na cedilu, stvoriti najmoćniju vojsku u Evropi.
Na to je reagovala i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je posavetovala Kijev da prvo počne od parlamenta i sredi situaciju u toj instituciji gde je proteklih dana izbio incident među poslanicima posle neodmerene izjave jednog od poslanika.
Pročitajte još:
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala