Bajden saopštio šta Ukrajina treba da uradi da bi postala članica NATO-a

© Foto : Press service of the President of Ukraine / Uđi u bazu fotografijaVojnici NATO-a na paradi u čast Dana nezavisnosti u Kijevu
Vojnici NATO-a na paradi u čast Dana nezavisnosti u Kijevu  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Države NATO-a nameravaju i dalje da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, saopštio je američki lider Džo Bjaden na konferenciji za štampu u Briselu, nakon završetka samita NATO-a.
"Kao saveznici, potvrđujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je Bajden.
On je dodao da Ukrajina treba da ubedi Severnoatlantsku alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, da preduzme sve potrebne korake, uključujući iskorenjivanje korupcije.
Na pitanje, da li je Vašington spreman da podrži davanje Kijevu akcionog plana za dobijanje članstva u NATO, američki lider je odgovorio: "Zavisi od toga da li oni (ukrajinske vlasti) ispunjavaju kriterijume".
"Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da ispunjavaju različite kriterijume da bi dobili akcioni plan", rekao je Bajden.
Prema rečima američkog lidera, situacija u Donbasu ne isključuje mogućnost stupanja Ukrajine u Alijansu.
Ranije je u Briselu završen samit NATO-a u kojem je po prvi put učestvovao američki lider Džo Bajden. U finalnom saopštenju države NATO-a su potvrdile da Ukrajina i Gruzija u Budućnosti mogu postati članice Alijanse. Ukrajinki lider Vladimir Zelenski je pozdravio nameru da prime zemlju u vojni blok, ali je kritikovao Alijansu što nije odredila rok ove perspektive.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala