Mapirano osam ekonomskih oblasti u Srbiji sa najvećom šansom za uspeh

CC0 / Pixabay / Digitalno plaćanje
Digitalno plaćanje - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, veštačka inteligencija i gejming industrija tri su domena od osam mapiranih kao potencijalno najperspektivnijih za ekonomski iskorak u privredi Srbije, saopšteno je na danas održanom predstavljanju projekta „Srbija inovira“.
Ta tri domena dobila su prednost kroz anketu među prisutnima na promociji ovog projekta, a na listi mapiranih su i blokčejn tehnologija, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija.
Biznismeni - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Srpski gigant prodat američkoj kompaniji za 378 miliona dolara
Rukovodilac projekta Aleksandra Popović istakla je da će istraživanje trajati do jeseni kada će biti odlučeno koja četiri domena će biti testirana u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta.
„Tada ćemo pozvati širu javnost da se uključi. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaster“, rekla je ona.
Programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković ocenila je da ostaje još dosta posla jer će biti sprovedeno 100 intervjua i anketa sa 1.000-1.500 ispitanika  i do jeseni će biti izabrane najperspektivnije oblasti, preneo je Tanjug.
Projekat „Srbija inovira“ čiji je cilj stvaranje povoljnog okruženja za inovacije predstavili su ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a partner je pored Centra za istraživanje javnih politika i WM Equiti partners, navodi se u saopštenju.
VD direktorka misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti rekla je da je sada krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati.
Kao lokalne uspešne priče u digitalnoj sferi navela je Nordeus, Seven Bridges Genomics, CarGo i Strawberry Energy.
„Uspesi ovih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je ona.
Suvenirni sa logotipima kriptovaluta bitkoin, lajtkoin i iterijum - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Porez na kriptovalute: U Srbiji počinje primena Zakona o digitalnoj imovini
Generalni direktor ICT Huba-a Kosta Andrić ocenio je da su se poslednjih godina pojavili mnogi elementi inovativnog ekosistema, na stotine startapova, hubova, inkubatora, akceleratora.
Dodao je da sve više kompanija prepoznaje važnost inovacija, i počinje da sarađuje u razvijanju digitalne strategije i podsticanju preduzetništva.
„Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo“, rekao je on.
Dodao je da je ključno da se pažljivo identifikuju specifične oblasti u okviru kojih će biti povezani pojedinačni igrači koji će dobiti neophodnu tehničku, institucionalnu i finansijsku podršku.
Aktivnosti projekta „Srbija inovira“ trajaće četiri i po godine. Tokom projekta radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj i uvođenje novih ekonomskih modela.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala