Rusija: Fikcije NATO-a o „ruskoj agresiji“ ne jenjavaju – nastavljen destruktivni pristup

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Rezultati samita NATO-a su očekivani, Alijansa zadržava destruktivan pristup u vidu „obuzdavanja i dijaloga“ sa „agresivnom“ Moskvom i živi u izmišljenoj stvarnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Što se tiče Rusije, Alijansa je još uvek u izmišljenoj stvarnosti, opet čujemo o nekim agresivnim akcijama Rusije. Stav NATO-a prema Rusiji ostaje isti, destruktivan, takozvani dvojaki pristup u vidu 'obuzdavanja i dijaloga'. Zanimljivo, gde im je to pošlo za rukom“, izjavila je ona.
NATO očigledno mašta o globalnoj ulozi i priprema se za nadmetanje s Kinom, dodala je.

Pozorišta apsurda

Istovremeno, portparolka je ocenila da je izjava NATO-a o tome da predlog Rusije o moratorijumu na raspoređivanje raketa malog i srednje dometa izaziva nepoverenje – još jedan čin pozorišta apsurda.
„Naš predlog o uzajamnom moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg dometa u Evropi uz mogućnost provere njegove primene proglašen je nepouzdanim uz potpuno odbijanje da se o njemu razgovara. To je još jedan čin pozorišta apsurda“, izjavila je Zaharova.

O svemiru

Pretnje NATO-a o primeni kolektivne odbrane u slučaju napada u kosmosu otežavaju perspektivu postizanja dogovora u toj oblasti, smatra ona.
NATO simbol u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
NATO sprema novu strategiju za jačanje odbrane od Rusije i Kine
„Iznete su pretnje primenom člana pet Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani u slučaju - citiram, 'napada u svemiru i napada u sajber-prostoru'. Naravno, to spušta prag za upotrebu sile, pogoršava situaciju u sferi bezbednosti za sve zemlje i ozbiljno komplikuje izglede za postizanje univerzalnih sporazuma usmerenih na sprečavanje korišćenja svemirskog prostora i sajber-okruženja u vojne svrhe“, upozorila je portparolka.
Istovremeno, ocenila je da konfrontaciona antiruska retorika iskazana u završnom saopštenju samita G7 u pogledu Rusije ne doprinosi poboljšanju atmosfere u odnosima Moskve i Zapada, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Kako je rekla, Moskva je u isto vreme čula tezu o želji G7 za stabilnijim i predvidljivijim odnosima sa Rusijom.
„Nadamo se da to nisu prazne reči, već iskrene želje učesnika samita, a pored toga, moći će da potkrepe svoje izjave konkretnim praktičnim aktivnostima. Sa svoje strane, mi smo stabilnost i previljdljivost u međunarodnim odnosima pokazali ne samo jednom, već redovno to činimo. Ponovo potvrđujemo da smo spremni na uzajamne korake, podrazumeva se – strogo na osnovu ravnopravnosti, pragmatizma i uzajamnog poštovanja“, naglasila je Zaharova.
Samit NATO-a održan je u ponedeljak u Briselu uz učešće lidera zemalja-saveznica. Na sastanku je razmotren novi stratšeki koncept Alijanse do 2030. godine, Rusija, Kina, jačanje tehničkog razvoja, borba protiv klimatskih promena i pretnjama u sajber-prostoru i svemiru.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala