„Ovo što se dešava je samo finale“: Krivokapić se opet obratio građanima Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić obratio se pismom građanima Crne Gore.
Njegovo obraćanje prenosimo integralno:
„Poštovani građani,
Otkako sam postao mandatar, pa i prije toga, a naročito u poslednje vrijeme, prigovarano mi je sve: da izdajem narod, da izdajem Crkvu, da prodajem, da lažem, da trgujem sa izbornom pobjedom, pa čak i da švercujem cigarete.
Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i cijelu Crnu Goru. Prihvatio sam to, prihvatio sam da trpim, ali priznajem, nisam se nadao da ovo može ići toliko daleko i biti toliko lično. I ja sam čovjek, ako mi se i to uopšte danas priznaje, a čovjek, pa bio on i premijer, ima granice trpljenja.
Borio sam se i borim za promjenu sistema, za borbu i van partija, koja je van partija i otpočela, pobjedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucjene, pa ni ja nisam pristao na ucjene. Po cijenu bilo koje funkcije nikada neću prihvatiti da stvaramo društvo u kom samo partijama pripada ono narodno, ono državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv. Takvu pobjedu nisam želio jer to i nije pobjeda.
Zbog takvog puta opet sam uslovljavan, opet mi prijete gubitkom povjerenja, a narodu produbljivanjem tenzija. Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihavata ucjene. Teško je biti dijete demokratije, njegovo prvorođenče, glas njegovog vapaja, a ovdje mislim na sve nosioce današnje vlasti, teško je biti prvi, sijati po rođenju, znati sve, a tek učiti, kako se postaje narodu dostupan nakon trideset godina apsolutne nedostupnosti. Uprkos svemu – uspjećemo.
Ko smo mi da urušavamo istorijsku pobjedu? Ovo nije pobjeda nas koji smo trenutno na vlasti, ovo je pobjeda van vlasti i van institucija, ovo je pobjeda naroda i istine. Ovaj proces nije savršen, ali zar može biti savršena tranzicija nakon tri decenije totalne uzurpacije. Ova Vlada i ja osuđeni smo od djelova parlamentarne većine čak i prije nego što smo stupili na dužnost. Raditi u takvim okolnostima konstantne destabilizacije i destrukcije, pa kad se tome dodaju najnezamislivije opstukcije bivšeg režima, gotovo je nemoguće. Ova Vlada, nažalost, ima dvije opozicije. Uprkos svemu – uspjećemo.
Dok god sam premijer Crne Gore govoriću samo istinu, govoriću vam iz srca čovjeka koga bole neistine, koji ne prihvata ucjene i nepravdu, pobuniću se na svaki pomen i pokušaj urušavanja vaše pobjede, govoriću u ime borbe zbog koje sam u zalog dao sve.
Ovo što se dešava poslednjih dana samo je finale onoga što se, otkako je formirana Vlada, pripremalo i sistematično gradilo, a to je pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, Vlade bez DPS-a. Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu – uspjećemo.
Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mjera odgovorne, mudre i zrele državne politike. U tom cilju, kako sam i planirao, u najskorijem roku, pokrenuću dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.
Zato vas pozivam da vjerujete u zajedničku veličanstvenu izbornu pobjedu 30. avgusta, a ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucjene kojima se od mene traži da za cijenu mog ostanka na čelu Vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao“, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala