„Nikad gori odnosi“: Eparhija Eparhija raško-prizrenska reagovala na Kurtijeve reči

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Nedavna izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu o "služenju liturgija u Miloševićevim crkvama" još je jedna u nizu uvreda i laži kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava Srpske pravoslavne crkve, saopštila je sinoć Eparhija raško-prizrenska.
Eparhija je u objavi na Tviteru ocenila da njihovi odnosi i odnosi srpskih političkih tela na KiM sa institucijama kosovskih Albanaca nikada nisu bili toliko loši.
"To je dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine", poručila je Eparhija.
Kako se navodi, crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištini.
"Optuživanje SPC zbog služenja liturgije u Prištini uz najvulgarnije izjave i pretnje kao i skrnavljenje verskog objekta političkim grafitima, i to u prisustvu kosovske policije, dodatni su pokazatelji pravnog bezakonja u društvu u kome se ne poštuju ni verske slobode, ni sudske odluke", poručila je Eparhija raško-prizrenska.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala