Mediji o samitu Bajden-Putin: Retorika ublažena, ali napetost očigledna

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSusret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi
Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Retorika između Rusije i Amerike je, posle samita lidera dve zemlje Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, donekle ublažena iako napetost u odnosima i dalje postoji, ocenili su američki mediji.
„Samit u vili iz 18. veka s pogledom na Ženevsko jezero odvijao se u atmosferi priznanja oba predsednika da su odnosi između Amerike i Rusije poslednjih godina dostigli najnižu tačku od vremena Hladnog rata. Premda su lideri izneli neslaganja, oni su takođe dali uzdržane ocene jedan o drugom, izbegavajući zapaljivu retoriku koja je povremeno dovodila do napetosti u odnosima“, piše „Volstrit džurnal“.
„Njujork tajms“ konstatuje da su lideri „iskazali opšta uveravanja o dobroj volji ali da je bilo jasno da su dve strane po mnogim pitanjima, od sajber napada do ljudskih prava, duboko podeljene. Napetost je bila očigledna“, navodi se u članku.
Navodi se i da je Putin odbacio optužbe o sajber napadima protiv Amerike i da je rekao da je Amerika sama neko ko najgrublje krši pravila u toj sferi.
„Ruski lider je, takođe, bez uvijanja odbacio ono što je Bajden smatrao ključnim zadatkom pregovora – ideju o stvaranju ‘zaštitnih ograda’ koje bi zabranile napade na infrastrukturu od ključnog značaja u mirnodopsko vreme“, piše njujorški dnevnik.
Bajden je, s druge, strane, otvoreno izrazio neslaganje s Putinom po nizu pitanja, uveravajući ga da će tako nastaviti i ubuduće.
Prema mišljenju „Vašington posta“ „senku su na samit bacila prisećanja na izuzetno poštovanje“ koje je prema Putinu pokazao bivši predsednik Amerike Donald Tramp na samitu održanom u vreme dok je on bio predsednik države.
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Bajden: Moja agenda nije protiv Rusije, ona je za američki narod /video/
Bivšeg predsednika su, naime, kritikovali zbog odbijanja da se usprotivi ruskom kolegi na zajedničkoj pres konferenciji, a demokrate su, sumnjajući na Trampove „ruske veze“, pokušali da dobiju beleške njegovog prevodioca sa sastanka u četiri oka.
Bajden je nastojao da izbegne takve optužbe tako što su na sastanku uskom sastavu bili i ministri spoljnih poslova.
Kako se konstatuje u članku, sastanak koji je trajao nekoliko sati bio je suviše kratak da obuhvati nešto drugo osim prebrojavanja primedbi sa obe strane.
„Bajden i Putin su saopštili da je događaj bio uspešan pre svega zbog toga što su uopšte uspeli da se sastanu u vreme kada su odnosi dve najveće nuklearne države na najnižoj tački od Hladnog rata“, konstatovao je „Vašington post“.
Britanska agencija Rojters prenosi stav visoko rangiranog američkog zvaničnika koji kaže da pregovori dvojice predsednika još uvek ne znače i promenu taktike SAD prema Rusiji.
Prema njegovim rečima, ton razgovora između dvojice lidera bio je direktan i konstruktivan.
„To nije promena taktike. Potrebno je da prođe neko vreme da bi se videlo da li u tim oblastima potencijalne saradnje ima reultata“, naveo je taj zvaničnik.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala