Crnogorski ministar povukao amandman posle pritiska DF: Ništa od refinansiranja kineskog kredita

© Foto : Youtube/Bemax d.o.o. Montenegro/PrintscreenAuto-put kroz Crnu Goru, deonica Smokovac-Mateševo
Auto-put kroz Crnu Goru, deonica Smokovac-Mateševo - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić povukao je amandman na budžet koji je Ministarstvo finansija predalo danas Skupštini, a koji je predviđao reprogramiranje nasleđenih kredita, računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za auto-put Podgorica-Mateševo.
To je uradio nakon što nije dobio podršku od Demokratskog fronta čiji su poslanici naveli da neće razmatrati i podržati nijedan predlog Vlade nakon sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Poslanica DF: Nećemo razmatrati i podržati nijedan predlog Vlade Crne Gore
Spajić je na Odboru za ekonomiju korigovao jutrošnji amandman tako da se Vlada u 2021. godini može zadužiti po povoljnijim uslovima za realizaciju izgradnje projekta autoputa Bar-Boljare, prioritetne deonice Uvac-Mateševo, maksimalno do iznosa od 900 miliona evra, a što može biti obezbeđeno kroz aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama, zatim kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, prenose crnogorski mediji.
Međutim, ni taj korigovani amandman nije prošao.
Spajić je prethodno kazao je da je poslednji amandman na Predlog zakona o budžetu stigao u zadnjem trenutku, ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.
Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas na sednici raspravlja o tom amandmanu, a tokom dana se očekuje da Skupština izglasa budžet.
„Sada smo u finalnoj fazi sa jednom stranom koja je spremna da pomogne ne samo zbog smanjenja kamata već i zbog smanjenja valutnog rizika. Radi se o otplati kredita za auto-put. Ne smemo još da pomenemo o kome se radi, ali postoji evropska strana, državna institucija, koja je spremna da refinansira kredit po povoljnijim uslovima. Kredit će biti isključivo korišćen za refinansiranje starih kredita za auto-put... Ni po kom osnovu Crna Gora se neće dodatno zaduživati ove godine“, rekao je Spajić.
On je dodao da će se novi krediti koristiti isključivo za refinansiranje starih kredita.
Spajić je rekao da će kamata biti jedan odsto u odnosu na dva odsto koliko je bila i biće u evrima umesto u dolarima.
„Ročnost će biti 20 godina, a prvih šest godina će biti grejs period. Ukoliko bi koristili trenutnu opciju otplata bi krenula ovog jula, a mi još nemamo izgrađen auto-put“, rekao je Spajić.
Demokratski front izjasnio se da neće podržati amandman, jer su ga, kako je kazala poslanica poslanica Simonida Kordić, dobili na dan kada se u Skupštini glasa o budžetu.
Izgradnja auto-puta Bar-Boljare, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Rojters: Crna Gora pregovara sa EU o kreditu zbog kineskog duga, spremna da proda državnu imovinu
Međutim, dodala je da će predlog o refinansiranju kredita podržati kada dobiju sve informacije.
Poslanik URA Miloš Konatar naveo je da komunikacija između Skupštine i Vlade mora biti bolja, ali da je, kada je reč o amandmanu, poznato zašto će se konkretni novac trošiti.
Poslanica Demokrata Zdenka Popović apelovala je na parlamentarnu većinu da dobro razmisli kada je u pitanju amandman.
„Zadužujemo se kako bi refinansirali prethodne dugove i kako bi vratili ogromnu kamatu... Ne postoji osoba danas u svetu koja bi refinansirala kredit po nepovoljnijim uslovima nego što su trenutni. Ako nam je ministar rekao da se da će ovo refinansiranje biti povoljnije onda parlamentarna većina treba da glasa za ovaj amandman“, rekla je Popović.
Dejan Đurović iz DF-a tražio je od ministra Spajića da mu dostavi preciznije informacije o banci kod koje će se država zadužiti, a slično je zahtevao i predsednik Odbora Vladimir Joković (SNP).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala