Bolji nego što ima NATO: Ruski vojnici dobijaju novi i precizniji nišan

© Flickr / Irish Defence ForcesSnajper
Snajper - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Stručnjaci Centralnog naučno-istraživačkog instituta za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) ruske odbrambene korporacije „Rosteh“ napravili su novi kolimatorski nišan koji može preciznije da nišani i duže radi bez punjenja, saopštio je pres centar državne korporacije.
„CNIItočmaš je napravio novi kolimatorski nišan PKM 75 sa jedinstvenim karakteristikama tačnosti i potrošnje energije. Nišan će omogućiti da se poveća preciznost gađanja pokretnih ciljeva, kompatibilan je sa nišanima za noćno posmatranje i nadmašuje inostrana dostignuća na tržištu naoružanja“, navodi se u izveštaju.
Na savremenim kolimatorskim nišanima, elektronsko-optičkim nišanima, se umesto "krstića" koristi specijalna oznaka „tačka" čija veličina se menja u zavisnosti od udaljenosti cilja. Od veličine tačke zavisi preciznost nišanjenja i pogađanja.
Ekipa Rusije u svom oklopnom vozila BTR-80 na poliginu u Dagestanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Ruska tehnika postaje nedodirljiva: Stiže zaštita od visoko preciznog oružja /video/
To će značajno povećati preciznost gađanja iz oružja i omogućiti da se gađa sa veće distance.
Još jedna posebnost PKM 75 je rekordno vreme neprekidnog rada bez zamene baterije, koje iznosi 50.000 sati. Ovo je prvi ruski nišan koji može da koristi litijumske baterije velikog kapaciteta.
„Ovaj proizvod će povećati preciznost gađanja, posebno na velikim distancama. Nišan prevazilazi mogućnosti inostranih kolimatornih nišana, koje koristi NATO. Prošao je fazu preliminarnih ispitivanja i plan je da bude prikazan na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2021", izjavili su u odeljenju naoružanja kompanije „Rosteh".
Nišan može da se instalira na malokalibarsko oružje opremljeno specijalnim nosačem – šinom „Pikatini”, na sve modele automata „Kalašnjikov”, specijalno malokalibarsko oružje tipa „Vintorez”, „Val” i automatske puške.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala