Srbija poziva EU: Situacija je apsurdna, sankcionišite

© Tanjug / SRDJAN ILICZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je danas Evropsku uniju da na institucionalnom nivou sankcioniše sve otvorenije lobiranje poslanice Evropskog parlamenta Viole Fon Kramon za samoproglašeno Kosovo.
"Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU, potkopova procese čiji je garant upravo EU", istakao je Selaković.
On je, u saopštenju, ocenio da je Fon Kramon, komentarom jučerašnjeg sastanka u okviru briselskog dijaloga napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Fijasko runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu — Kurti tražio da Vučić prizna Kosovo
Prema njegovim rečima, uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u jedan proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovođenje dogovora "nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga".
"Takvo poimanje briselskog dijaloga bi i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno, a nadam se da gospođa Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto", ukazao je Selaković.
On je napomenuo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i da zahteva obazrivo vođenje, čega su svesni i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj službi za spoljne poslove.
"Svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju, i zato još jednom apelujem na sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči, jer posledice njihove neodgovornosti mogu biti dalekosežne", istakao je Selaković. 
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Kurti: Konstruktivni smo – Tražili smo da priznaju Kosovo, izbace Odalovića, a imamo još dve ideje
On je još jednom podsetio da se uskoro navršava 3.000 dana od trenutka kada se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i da, ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno "u brk" predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala