Fijasko runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu — Kurti tražio da Vučić prizna Kosovo

© Sputnik / Sputnjik SrbijaUdarna vest
Udarna vest - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima posle prve runde razgovora sa Aljbinom Kurtijem da je rezultate sastanka izlišno i komentarisati i da apsolutno ništa nije dogovoreno.
„Prvo, albanska delegacija neće ni da razgovara o ispunjavanju obaveza i o formiranju Zajednice srpskih opština. Drugo, traže samo da Beograd prizna nezavisno Kosovo. I treće oni liturgije u srpskim crkvama nazivaju incidentima“.
Predsednik je rekao i da nikada nije prisustvovao ovakvom sastanku.
„Jedino što je dogovoreno je da se dijalog na najvišem nivou nastavi do kraja jula. Apsolutno ništa nije dogovoreno. Čovek je došao da se ne bismo dogovorili nego da pita kad ćemo priznati Kosovo“.  
Vučić je rekao da je Priština predložila da se umesto ZSO formira Nacionalni savet za Srbe na Kosovu, kao što mi imamo za nacionalne manjine.
„Vi ne znate da li da se smejete ili da plačete i onda vidite s kakvim ljudima imate posla.“
Na pitanje da li je uputio uvrede Aljbinu Kurtiju tokom sastanka, on je kazao da nije psovao.
„Ja nisam nikog opsovao. Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu. Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Rekao je: ’Došao sam da te pitam kada ćeš priznati Kosovo‘. Rekao sam: ’Nikad‘. On se detonirao“, istakao je Vučić.
Predsednik je rekao da „ne možete da ne budete oštri, kada vam neko u temi nestalih osoba govori o Veljku Odaloviću“.
„Ja sam tražio da se krene u iskopavanje na devet lokacija na Kosovu, gde mislimo da su pokopani ubijeni Srbi. A Albanci kažu - ne može zato što je na čelu komisije Veljko Odalović. On je za njih Gering i Gebels. Naravno da sam odgovorio, ali nisam prelazio granicu. Bolje je, čućete sve sami od evropskih predstavnika“, rekao je Vučić.
Nastavićemo da radimo na dijalogu, kazao je Vučić i istakao da je ovo „bio pokušaj Prištine da se okonča dijalog tako što ćemo mi napustiti sastanak“.
„Danas smo od njih čuli da je Isus rođen 14. februara, to prvi put čujemo. Tog dana je Kurti pobedio na izborima, i to je u redu ako on veruje u to. Ponudili smo sve, i rekli smo im da ćemo dati sve o žrtvama što im treba, ali oni nisu želeli da razgovaraju o tome, oni su želeli da razgovaraju o Veljku Odaloviću. Srbija neće prestati da razgovara o dijalogu“, rekao je predsednik.
Istakao je da je Srbija ispunila sve obaveze i sve što je od nje zahtevala Evropska unija.

Verujem da će Borelj precizno izvestiti Bajdena

Vučić je rekao da želi da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na fer i precizan način preneti američkom predsedniku Džo Bajdenu ono što se danas dešavalo tokom sastanka sa prištinskom delegacijom.
Vučić je novinarima nakon trilateralnog sastanka, a na pitanje šta se može očekivati od SAD jer će Borelj upoznati Bajdena sa onim što se desilo na sastanku, ukazao na to da su i Amerika i Nemačka, kao i neke druge velike sile učestvovale u stvaranju takozvanog nezavisnog Kosova i da će tu politiku da podržavaju.
„Ali, verujem da će biti toliko fer i da će izaći sa jasnim stavovima da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu i zašto se nekakva vrsta i političkih i svakih drugih tenzija ponovo rađa“, kazao je Vučić.
Ističe da Beograd to ne želi i kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u jednom trenutku tokom sastanka zaratio sa Rusijom, pa je poželeo i sa Kinom da ratuje.
„Ali, nije ni važno, neka ostane u ona četiri zida“, navodi predsednik Srbije.
Pročitajte još: 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala