Portparol Kremlja uoči samita: Putin uvek vrlo jasno iznosi ruske crvene linije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je uvek vrlo jasan u iznošenju „crvenih linija“ za Rusiju, posebno u tako složenom razgovoru koji će danas imati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za ruski Prvi kanal uoči rusko-američkog samita.
On je rekao i da izjave sa američke strane o neophodnosti obuzdavanja Rusije ne olakšavaju atmosferu pred samit, ali bez obzira na to obe strane imaju nameru da razgovaraju.
„I dalje postoje tonovi u prilog tome da se s Moskvom mora razgovarati putem obuzdavanja, pritisaka itd. Svi čujemo reči da će Moskva morati da plati za ovo ili za ono. Sve to, naravno, ne olakšava atmosferu, ali još jednom ponavljam: namera da se razgovara postoji kod obe strane, i kod predsednika Putina, i kod predsednika Bajdena“, rekao je on.
Peskov je dodao i da je američka strana uoči samita posla jasne signale u prilog tome da je dijalog neophodan, što je pozitivno i ruski predsednik će to uzeti u obzir.
On je istakao da je neophodno sesti za pregovarački sto da bi se razjasnilo koliko su velika neslaganja u odnosima između Rusije i SAD.
„Da bi se utvrdilo koliko se oni (Putin i Bajden) razilaze u stavovima, u kojoj meri su duboka neslaganja izmeću Rusije i Amerike, potrebno je prvo sesti i razgovarati. To će se danas i desiti“, rekao je Peskov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Koje su Putinove „crvene linije“ za sastanak sa Bajdenom
Moskva je, kako je rekao, obratila pažnju i na Bajdenove reči o mogućem članstvu Ukrajine u NATO i ukoliko bude potrebno ruski predsednik će na samitu izneti stav Rusije.
„Što se tiče Ukrajine čuli smo da je predsednik Bajden, hipotetički, dozvolio mogućnost članstava Ukrajine u NATO. To je novi element. Ranije takvih izjava nije bilo. Naravno, u Moskvi smo obratili maksimalnu pažnju na to. Ne sumnjam da će predsednik, ako bude potrebno, jasno izneti naš stav“, rekao je Peskov.
On je još rekao da pitanja kontrole naoružanja izlaze iz okvira odnosa Rusije i SAD.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Lavrov o samitu Putina i Bajdena: Za tango je potrebno dvoje, ide teže kad neko igra brejkdens
„Strateška stabilnost i kontrola naoružanja – to je toliko osetljiva i složena materija koja izlazi iz okvira naših bilateralnih odnosa. Strateška stabilnost se tiče celog sveta“, rekao je Peskov i podsetio da je produžen sporazum START 3 što je ocenio kao pozitivnu stvar.
„Ali vremena je sve manje i potrebno je početi pregovore što pre. To će biti teški, složeni razgovori“, ukazao je on.
Peskov je rekao da vreme za razgovor Putinu i Bajdenu niko ne ograničava i da je to njihov izbor.
Ukoliko predsednici budu smatrali da je to potrebno oni će razgovarati u četiri oka, ali će razgovore započeti u prisustvu šefa ruske diplomatije i američkog državnog sekretara, zaključio je portparol Kremlja.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala