Kako je EU smislila da sarađuje s Rusijom na svojoj, ali i ruskoj teritoriji

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Evropske unije
Zastave Rusije i Evropske unije  - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj predstavio je novu strategiju spoljne politike EU o odnosima sa Rusijom, a kako je objasnio, Brisel će se od sada pridržavati tri principa, a to su suprotstavljanje, obuzdavanje i saradnja.
„U trenutnim uslovima se čini da je perspektiva obnovljenog partnerstva između EU i Rusije, koja omogućava bližu saradnju, daleka. Sada naš zadatak mora da bude traženje puteva koji će omogućiti da se promeni trenutna dinamika i da se naši odnosi dovedu na stabilniju i predviljdivu ravan“, rekao je Borelj na konferenciji za štampu u Briselu.
EU će se istovremeno suprotstaviti, obuzdavati Rusiju i sarađivati sa njom na osnovu zajedničkog shvatanja njenih ciljeva i principa pragmatizma, izjavio je on.
S tim u vezi, Borelj je pojasnio značenje svake teze.

Suprotstavljanje

Prema njegovim rečima, EU namerava da se „suprotstavi“ Rusiji na ruskom tlu i postsovjetskom prostoru.
Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Zaharova kritikovala novu strategiju EU prema Rusiji: Ljudi koji su to smislili imaju problema
Cilj je da spreči navodna „kršenja ljudskih prava u Rusiji“, narušavanja suvereniteta Ukrajine, da odgovori na „zlonamerne akcije ruske vlade, uključujući hibridne napade“. Pored toga, EU namerava da „ograniči resurse koje vlada Rusije može da uključi za vođenje destruktivne spoljne politike“.

Obuzdavanje

EU namerava da „obuzdava“ ruski uticaj na svojoj teritoriji, na međunarodnim platformama i u umu evropskih građana, rekao je Borelj.
„EU mora da obuzdava pokušaje Rusije da potkopava evropske interese, zbog toga sama Evropska unija mora da postane jača i stabilnija“, objasnio je on.
Kako kaže, Brisel namerava da razvija svoje kibernetičke i odbrambene sposobnosti, kao i mogućnosti „strateške komunikacije“, odnosno propagande. Takođe, planira da blisko koordinira svoje akcije sa NATO-om i G7, kao i da „podržava svoje istočne partnere“.

Saradnja

Što se tiče poslednjeg od tri pomenuta principa, plan EU je da nastavi da sarađuje sa Moskvom „na nekoliko strateških zadataka“ gde je napredak nemoguć bez Rusije. Reč je o borbi protiv globalnog zagrevanja, protiv pandemije i javnom zdravlju.
Pored toga, strategija predviđa „obavljanje više tehničkih konsultacija sa ruskom vladom o širokom spektru ekonomskih problematičnih faktora koji smanjuju konkurentne prednosti EU“, odnosno ekonomskim i regulatornim merama Rusije koje ne odgovaraju EU.
Brisel je takođe spreman na dijalog u vezi sa Arktikom i drugim pravcima regionalne saradnje, kao i na rešavanje globalnih i regionalnih sukoba.Pored toga, još jednom je iznet predlog EU da se „intenziviraju kontakti među ljudima“ uvođenjem pojednostavljenja viznog režima, ali samo „za određene kategorije građana“.
Inače, tu strategiju zamrzavanja odnosa sa Ruskom Federacijom već je odobrila Evropska komisija, a sada bi trebalo da je usvoje šefovi država i vlada EU na samitu 24- 25. juna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala