Vašington zabrinut: Saradnje Rusije i Kine prerasta u „nešto znatno trajnije i strateško“

© Depositphotos.com / RyzhovZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Administracija predsednika Amerike Džozefa Bajdena zabrinuta je zbog sve višeg nivoa saradnje Rusije i Kine, piše „Politiko“ pozivajući se na visoko rangirane zvaničnike.
Prema rečima sagovornika portala, dugo vremena odnosi Rusije i Kine bili su ograničeni na taktičku saradnju i privremeno partnerstvo. Međutim, u poslednje vreme saradnja između dve zemlje transformiše se u „nešto znatno trajnije i strateško“.
Novi svetski poredak - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Dramatično upozorenje Henrija Kisindžera: Amerika mora da napravi dogovor s Kinom i Rusijom /video/
Saradnja Rusije i Kine koju pratimo poslednjih deset godina je dublja i, iskreno, izaziva veću zabrinutost. Mislim da na određenom nivou ta saradnja funkcioniše kao kvazi-alijansa“, piše „Politiko“ i dodaje da dve zemlje često imaju jedinstven stav kada je reč o važnim pitanjima u UN, podižu saradnju u trgovinskoj, vojnoj  i tehnološkoj sferi.
Prema rečima izvora „Politika“, američko rukovodstvo će morati da „revidira strategiju“: da li će Amerika obuzdavati obe zemlje ili će razraditi različite pristupe.
Kratkoročno gledano, navodi jedan od sagovornika, pitanja koja izazivaju zabrinutost potiču od Rusije ali dugoročno gledano izazov koji predstavlja Kina brine najviše.
Više o ovoj temi možete čuti i u emisiji „Moj pogled na Rusiju“, glavne urednice Sputnjika Srbija Ljubinke Milinčić:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala