Ukrajina optužila Rusiju: Vi ste krivi što nas ne primaju u NATO

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je okrivio Rusiju što Kijevu još nije dostavljen Akcioni plan za članstvo u NATO-u.
„Moram iskreno da kažem da je glavna prepreka da se Ukrajini odmah dostavi Akcioni plan je to što ne postoji želja da se takav signal pošalje Rusiji“, izjavio je diplomata za televiziju ICTV.
Prema rečima Kulebe, u Alijansi ima mnogo onih koji su skeptični prema članstvu Ukrajine i dodao da je zadatak Kijeva da sarađuje sa tim državama.
„Prošle nedelje sam bio u Berlinu gde sam imao sastanak sa svim ključnim političkim partijama, vladom Nemačke i razgovarali smo upravo o ovoj temi“, rekao je on.
Ministar se požalio na to da Berlin ima skeptičan odnos prema članstvu Kijeva u NATO-u.
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
NATO potvrdio nameru da primi Ukrajinu i Gruziju u Alijansu

Zaharova: „Još samo i da im plate“

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu ironično prokomentarisala reči predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Kijev zaslužuje da ga pozovu u NATO i ne treba da moli za to rekavši: „Još samo i da im plate“ .
Prethodno je Zelenski rekao da Ukrajina zaslužuje da bude ravnopravni član Alijanse među moćnim državama, da je potrebno da je pozovu i da ne bi trebalo za to da moli.
„Zelenski je izjavio da Ukrajina nema nameru da ‘moli’ da je NATO primi. Lider Ukrajine smatra da bi trebalo da Kijev dobije poziv kako bi postao član Alijanse. Još samo i da im plate?“, napisala je ona.
Podsetimo, lideri NATO su juče na samitu u Briselu podržali pravo Ukrajine i Gruzije da pristupe Alijansi i istakli značaj sprovođenja reformi. Oni, međutim, nisu naznačili rok mogućeg pristupanja te dve zemlje toj vojnoj organizaciji.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala