Putin: Podržavamo saradnju u svemiru, ali ne i njegovu militarizaciju

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin  izjavio je u intervjuu za televiziju En-Bi-Si da Rusija može da sarađuje sa mnogim zemljama u svemiru, uključujući i sa Amerikom, ali da se kategorički protivi njegovoj militarizaciji.
„Zaista ne isključujemo mogućnost da je naša saradnja sa mnogim zemljama u svemiru moguća. Ali, verovatno je svima dobro poznat naš stav da smo generalno kategorički protiv militarizacije svemira“, podsetio je predsednik.
Kako je rekao, stav zvanične Moskve je da bi kosmos trebalo da bude bez bilo kakvog oružja razmeštenog u svemirskom prostoru.
Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2020
Rusija: Ne smemo dozvoliti militarizaciju svemira
Istovremeno, novinar je tokom razgovora sa ruskim liderom pomenuo izjavu direktora „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina da povlačenje Rusije iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MSS) zavisi od odluke američkih partnera o sankcijama protiv Raketno-kosmičkog centra „Progres“ i Centralnog naučno-istraživačkog instituta za mašinogradnju (CNIImaš).
S tim u vezi, Putin je rekao da Moskva ne namerava da prekine saradnju sa Vašingtonom u svemiru.
Televizija je precizirala da je Putin demantovao da Rusija „planira da prekine saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u svemiru, jednoj od poslednjih oblasti zajedničkih interesa“, uprkos pretnjama direktora „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina „povlačenjem iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MSS)“.  
„Mislim da ste jednostavno pogrešno razumeli. Zainteresovani smo da nastavimo da sarađujemo sa SAD u tom pravcu i nastavićemo to da činimo ukoliko naši američki partneri ne odustanu od toga“, objasnio je šef Rusije.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala