Rusija: Ne smemo dozvoliti militarizaciju svemira

CC0 / Pixabay / Rat u svemiru - ilustracija
Rat u svemiru - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Planovi SAD vezani za militarizaciju svemira mogu da naruše saradnju sa Rusijom, izjavio je zamenik generalnog direktora ruske državne svemirske agencije „Roskosmos“ Sergej Saveljev.
„Jasno je da u takvim pitanjima polazimo od principa uzajamnosti i jednakosti. Militarizacija svemira sa naknadnom pojavom dominantnih uloga naših američkih partnera može da naruši već krhku strukturu odnosa dveju zemalja na ovom prostoru“, izjavio je Saveljev.

Prema njegovim rečima, ruska strana je spremna da poveća sveobuhvatno partnerstvo Moskve i Vašingtona u najširem spektru pitanja u oblasti osvajanja svemirskog prostora, a ne samo na isporuke raketnih motora RD-180/181 američkim kompanijama i prebacivanje američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MKS).

„Roskosmos“ protiv trke u naoružanju u svemiru

Komentarišući američke planove za militarizaciju svemira, zamenik generalnog direktora je istakao da se „Roskosmos“ zalaže za usvajanje rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru.

„Mi se neprekidno zalažemo za sve moguće i dostupne pregovaračke platforme. Zalažemo se za usvajanje rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u svemirskom prostoru“, rekao je on.

Saveljev je dodao da se „Roskosmos“ sa izuzetnom opreznošću odnosi prema izjavama da „Rusija namerava da razmesti oružje u svemiru usmereno protiv SAD“.

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD završilo izradu „Strategije odbrane u svemiru“, koja je bila pripremljena kao odgovor na navodnu „značajnu pretnju“ Rusije i Kine.

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov izjavio je krajem maja da Amerika s ciljem pokušava da od kosmosa napravi platformu za mogući sukob s Rusijom.

On je dodao da Moskva za sada bez uspeha pokušava da ubedi Vašington u saradnju s ciljem da se spreči trka u naoružanju u kosmosu, kao i da Rusiju ozbiljno brinu planovi SAD i zato na svim mogućim mestima insistira na usvajanju pomenute rezolucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala