Perina rabona – Zanemeli su svi, ali doktor zna bolje: „Nije kraj“

© AP Photo / Stuart FranklinDrama tokom utakmice Danske i Finske
Drama tokom utakmice Danske i Finske - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Jedno bezbrižno subotnje popodne u sekundi se pretvorilo u horor! Nakon što je Kristijan Eriksen pao k'o pokošen na travu Parken stadiona, u 43. minutu utakmice sa Finskom, zanemeo sam...
I ja, i svi oko mene. Kroz prste sam u neverici gledao da li će Eriksen pomeriti bilo koji deo tela. Svašta mi je prolazilo kroz glavu, verovatno kao i svima. Ma, jezivo! Sekunde su bile kao sati, minuti kao godine...
Kapitenska reakcija Simona Kjaera, koji mu je prvi priskočio u pomoć, okrenuo ga na bok i bio spreman da mu da veštačko disanje, gest je za svako divljenje o kojem, potpuno zasluženo, bruji planeta.
© AP Photo / Wolfgang RattayKristijan Eriksen se srušio na terenu
Kristijan Eriksen se srušio na terenu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kristijan Eriksen se srušio na terenu
„Živi zid“ koji su Danci napravili oko saborca na travi, čime su pokazali koliko vole i cene svoju desetku, takođe je za svako poštovanje. I zaista, koliko god da su scene sa Parken stadiona bile jezive, reakcija svih prisutnih bila je munjevita i profesionalna. To je spasilo život Kristijanu Eriksenu, koji je trenutno u bolnici i stanje mu je stabilno, a detaljnim ispitivanjem biće poznato šta se zapravo dogodilo savršenom atleti u najboljim igračkim godinama – 29.
Petar Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Perina rabona: Mnoga srpska deca nemaju gde da gledaju fudbal – nek prebace na rijaliti
Dugo mi je trebalo da dođem sebi, da se oporavim od šoka. Bezbroj puta sam vrteo u glavi film one jezive scene kada jedan od fudbalskih junaka sa iskolačenim očima nepomično leži na travi, dok mu se bore za život.
Kada je stigla potvrda da je živ i da mu je stanje stabilno, usledila je neverovatna radost, olakšanje. Ma, što se mene tiče, Evropsko prvenstvo moglo je da bude i prekinuto, najveća pobeda je što je Eriksen preživeo!
Ipak, nisam prestajao da razmišljam o tome šta se dogodi telu, srcu, mozgu, kada jedan savršeno zdrav sportista koji prolazi najrigoroznije preglede tek tako padne kao da ga je neko nokautirao.
Strah! Osećaj koji me je obuzeo jer sve je više gojaznih ljudi, a počeli su da padaju sportisti...
Da ne bih više razbijao glavu, u telefonskom imeniku pronašao sam broj Mome Jakovljevića, hirurga i zamenika direktora KBC „Dragiša Mišović“, koji je preko 30 godina zadužen za zdravlje košarkaša Partizana, te je on idealan sagovornik, da odgovori na moja brojna pitanja, šta se dogodilo u subotu na Parken stadionu.
© Foto : Printskrin/Jutjub/TV K1Moma Jakovljević
Moma Jakovljević - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Moma Jakovljević
Kolaps!“ – ko iz topa je poručio dr Moma, a onda je, bez da sam ga pitao, objasnio definiciju pomenutog medicinskog izraza.
„Kolaps je slabost, iznenadan pad organizma i gubitak slabosti. I uglavnom ide sa sinkopom, a sinkopa je gubitak svesti. On može da bude kratkotrajan, dok je duži gubitak svesti jako ozbiljna bolest i zahteva duža ispitivanja.
Logično je da se prvo sledeće pitanje odnosilo na potencijalne faktore koji su mogli da prouzrokuju pomenuti kolaps.
„Karakteristika kolapsa može da bude da je bio dehidriran, može da bude da je neka hipoglikemija, što ne verujem jer oni dobro jedu. Može da bude zbog vaskularne insuficijencije. Srčane slabosti, loši krvni sudovi. Tog momenta, ako je baskularna insuficijencija dobila manji protok krvi. Može da se desi i da je imao neku infekciju, a da nije znao, a može da bude i tek tako iznenada zbog plućne embolije, to je već kompletna stvar. Prema tome, tu mora da se uradi ozbiljan kardiološki pregled, test opterećenja, koronarografija srca, snimanje krvnih sudova, glave, mozga, pa da se utvrdi šta je uzrok“, objašnjava doktor Jakovljević.
​Jasno je da su posledice lako mogle da budu fatalne da se Eriksen našao na nekom drugom mestu.
Ovako, munjevita reakcija lekara uz korišćenje defibrilatora omogućila je da majstor u kopačkama s uzdignutom glavom i rukom na čelu na nosilima napusti teren uz aplauz onih 16.000 ljudi na tribinama koji su prvobitno zanemeli dok nisu videli da pokazuje znake života.
„Mogle su da budu fatalne posledice da se negde drugde dogodilo. Kako da ne. Nepredvidivo je sve to. Znate, neko može da kolabira, dođe sebi, pa posle se ispostavi da je imao infarkt, emboliju pluća, da je imao neke prateće druge bolesti. Ali, pošto je on vrhunski sportista, mislim da je u pitanju opterećenje krvnih sudova, da nešto sa krvotokom nije bilo u redu“, ističe doktor Jakovljević.
Detalj sa utakmice Belgije i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Emocije, želja, borba i fudbalski spektakl u Sankt Peterburgu /foto/
Kako je tekao petominutni razgovor, tako je rastao moj optimizam u „slučaju“ Eriksen, i nekako je logično bilo da za kraj ostane pitanje, da li bi desetka Danske mogla ponovo da juri za loptom, kao i da li ima krivice u velikom broj utakmica s kojim se susreću fudbaleri. Pogotovo u korona sezoni, kada je po završetku evropskih liga, odmah usledilo Evropsko prvenstvo...
„Nema to nikakve veze. Pa u košarci Partizan odigra oko 60-70 utakmica u sezoni, pa ništa. Nije to napor, ako nije imao ranije zdravstvenih problema. To je čisto okretanje problema na drugu stranu, ovde se ne radi o tome. I naravno da može da se vrati fudbalu, samo je potrebno prvo da se obave detaljna ispitivanja mozga, srca i pluća. Znaju vrlo dobro na zapadu kako se to radi. Ali, tu je i šok. Psihološki šok, veliki za njega. Sad će on da razmišlja dal će to ponovo da mu se desi, dal će smeti da potrči. Najvažnije je da je ostao živ, sve je bilo vrhunski što se tiče reakcije“, zaključio je doktor Moma Jakovljević.
I zaista, ljudski život nema cenu i ponekad zna da bude kratak. Neretko i nenajavljeno. Kristijan Eriksen je heroj, baš kao i Kjaer koji mu je prvi pomogao, kasnije je tešio i njegovu devojku, a te slike obišle su svet.
Ono što je najbitnije jeste da je izbegnuta smrt na terenu, jer bi to bila nezapamćena tragedija. Lopta je nastavila da se kotrlja, tražio je to od igrača i Kristijan Eriksen iz bolnice, a njegova Danska na kraju je, verovatno od šoka, poražena minimalnim rezultatom od Finske.
​Ali, daleko od toga da su izgubili, njihova pobeda je što im je najbolji fudbaler preživeo.
► „Hrvati su imali sreće u Rusiji, navijaću za Ruse – najbliži su nam, a Zapad bi da nas kinji“
► Otac je legenda, a sin – heroj!
► Ljubav, suze i dva gola za Eriksena: „Mnogo sam plakao...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala