Blinken: Imamo neverovatan izvor snage koji se ne dopada Rusiji i Kini

© REUTERS / Pool / Olivier HosletAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Vašington ima neverovatan izvor snage koji se ne dopada Moskvi i Pekingu.
Kako je rekao u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si, sastanak ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena „ne odvija se u vakuumu“.  
S tim u vezi, Blinken je istakao da je američki lider učestvovao na samitu G7 i NATO-a.
„Ti demokratski savezi za nas su neverovatan izvor snage, jedinstveni izvor koje se ne sviđa Rusiji ni Kini“, rekao je šef američke diplomatije.

Rusija kriva za degradaciju odnosa sa SAD

Istovremeno, on je optužio Moskvu da je odgovorna što su odnosi dveju zemalja na najnižoj tački.
„Sa našeg stanovišta kristalno je jasno da su nerazumne i agresivne akcije koje Rusija dosledno preduzima razlog za degradaciju odnosa između Moskve i Vašingtona“, smatra Blinken.
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Putin o susretu s Bajdenom: Da pokušamo da normalizujemo odnose
Naglasio je da je za Bajdena svrha sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom da kaže da Vašington želi stabilnije i predvidljivije odnose. Sjedinjene Američke Države su spremne za to i više bi volele takve odnose, rekao je Blinken, dodajući da bi to bilo u interesu obe države i celog sveta.
Međutim, ako Moskva nastavi sa agresivnim akcijama protiv SAD ili njihovih saveznika, Vašington će „odgovoriti odlučno“, dodao je Blinken.
Državni sekretar SAD ranije je izjavio da je to da su odnosi Moskve i Vašingtona na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina – jedina stvar u kojoj se slaže sa Putinom.
Podsetimo, sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba. 
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala