Putin o susretu s Bajdenom: Da pokušamo da normalizujemo odnose

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoArhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da on i američki predsednik Džozef Bajden na predstojećem samitu treba da pokušaju da pronađu put za normalizaciju odnosa između dve zemlje.
„Razmotrićemo pitanja bilateralnih odnosa, polazim od toga da moramo da pokušamo da pronađemo način za normalizaciju odnosa. Oni su sada na izuzetno niskom nivou. Svi to odlično znamo“, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
On je dodao da će s Bajdenom razgovarati i o strateškoj stabilnosti, razoružavanju, borbi protiv virusa korona, rešavanju konflikata i ekologiji.
„Razgovaraćemo o strateškoj stabilnosti, rešavanju međunarodnih sukoba u žarištima, razgovaraćemo o razoružavanju, borbi protiv terorizma, nadam se. O pandemiji, ekološkim pitanjima. Eto to je agenda“, rekao je Putin.

Amerika hoće da zaustavi razvoj Rusije

Putin je, takođe, rekao da Rusija nema nesuglasice sa Amerikom, već Amerika jednostavno želi da zaustavi razvoj Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Lavrov: Rusija ne gaji iluzije o samitu Putin-Bajden
„Nemamo nesuglasice sa Amerikom. Oni imaju samo jedno razmimoilaženje – žele da zaustave naš razvoj, govore o tome otvoreno. Sve ostalo se izvodi iz tog stava: i ograničenja u oblasti ekonomije i pokušaji da se utiče na unutarpolitičke procese u našoj zemlji, uz oslanjanje na one snage koje oni smatraju svojim unutar Rusije. O tome se radi“, objasnio je Putin.
Dodao je i da Rusija sama nikakve sankcije protiv drugih zemalja na uvodi, već jednostavno pokušava da odgovori tako da „ne puca sebi u nogu“.
Upitan da li se posle samita mogu očekivati nove sankcije protiv Rusije, on je odgovorio:
„To pitajte Bajdena, ja ne znam.“  
„Mi ne uvodimo nikakve sankcije, nego odgovaramo na određeni način tamo gde smatramo da je moguće a da sebi ne nanesemo štetu, da ne pucamo sebi u nogu. Zašto američki partneri rade to što rade zagonetka je i dan-danas“, rekao je on.
Putin je dodao i da su odnosi Rusije i Amerike u velikoj meri taoci unutrašnje politike u Americi i izrazio je nadu da će se to jednom završiti.
Samit dvojice lidera biće održan 16. juna u Ženevi.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala