NATO odustaje od raspoređivanja nuklearnih raketa u Evropi?

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDZastave NATO-a
Zastave NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nas
Lideri zemalja NATO-a nameravaju da posle samita u Briselu i uoči sastanka američkog i ruskog predsednika Džoa Bajdena i Vladimira Putina objave da se protive razmeštanju nuklearnih raketa kopnenog baziranja u Evropi, piše „Difens njuz“ pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji i američkom Kongresu.
Kako navode izvori, takva odredba sadržana je u nacrtu izjave koja bi trebalo da bude objavljena nakon završetka samita NATO-a u Briselu 14. juna.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Vašington punom parom radi na raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa
„Ova mera posmatra se kao mogući način za smanjenje napetosti u odnosima sa Moskvom i priprema teren za dijalog o kontroli naoružanja uoči samita ruskog i američkog predsednika 16. juna u Ženevi“, piše list.
Bajden je u sredu krenuo na svoje prvo putovanje u inostranstvo kao šef američke administracije. Američki predsednik učestvuje na samitu G7 u Velikoj Britaniji. Nakon toga, odleteće u glavni grad Belgije na sastanak NATO-a na najvišem nivou. U Briselu će posle toga biti održan samit SAD-EU. Bajdenova turneja kulminiraće njegovim susretom sa Putinom u Švajcarskoj 16. juna.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala