Vašington punom parom radi na raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Planovi Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije za razmeštanje zemaljskih raketa srednjeg i kraćeg dometa u različitim regionima sveta sužavaju prostor kako bi se sprečila ozbiljna eskalacija u raketnom sektoru, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako se navodi u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u poslednjih nekoliko nedelja sve češće se mogu čuti izjave predstavnika Pentagona o praktičnim koracima u cilju realizacije planova za hitno raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa koje su ranije bile zabranjene Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa (RSMD), u različitim regionima sveta, dok se „vojska Velike Britanije pridružila otvorenim neprijateljskim i destabilizujućim izjavama i akcijama u tom smeru“.

Zastave Velike Britanije ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Mit o ruskoj i kineskoj pretnji Britancima izgovor za povećanje nuklearnog arsenala

„Realizacija takvih vojnih programa je u punom jeku, što smanjuje prostor za političko-diplomatsko rešavanje problema nakon izlaska SAD iz RSMD i sprečavanja ozbiljnog zaoštravanja u raketnoj sferi“, izjavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, sve se to dešava bez jasnih signala iz nove američke administracije na ovu temu, kao i od većine američkih saveznika u NATO-u, koji su, kako je pokazala kriza oko RSMD sporazuma, zauzeli pomirljiv stav po pitanju koje je od presudnog značaja za evropsku bezbednost.

„Ni na koji način ne zatvaramo vrata za dijalog, ali ne isključujemo u trenutnim uslovima da će Rusija sve više morati da menja fokus napora ka sprovođenju vojnih i tehničkih mera radi odgovora na raketne pretnje koje nastaju“, navela je Zaharova u saopštenju.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala