Jermenija se žrtvuje za evropske integracije: Za tri miliona evra odriče se svog čuvenog konjaka

CC0 / / Jermenski konjak
Jermenski konjak - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska unija je spremna da dâ Jermeniji tri miliona evra u zamenu za odricanje od naziva „konjak“ prilikom označavanja svojih alkoholnih proizvoda. Ovaj ustupak Jermenije bi trebalo da poveća njene šanse za integraciju sa EU, dok eksperti ocenjuju da žrtvovanje jednog od glavnih brendova zemlje može smanjiti finansijsku vrednost ovog pića. 
Sporazumom o sveobuhvatnom partnerstvu između Evropske unije i Jermenije iz 2017. godine predviđeno je da se Jermenija odrekne upotrebe naziva „konjak“ koji je zakonski zaštićen. Obeležje „konjak“ može nositi piće koje se proizvodi u francuskom regionu Šarant, gde se nalazi istoimeni grad. Jermenska vlada je već odobrila finansijski sporazum sa Evropskom unijom, za šta će joj EU dodeliti tri miliona evra. 

Grant EU Jermeniji od tri miliona evra za odricanje od naziva „konjak“

Glavno tržište za izvoz konjaka iz Jermenije je uvek bila Rusija i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, rekao je ekonomski ekspert iz Jermenije i dopisnik jermenske redakcije Sputnjik Aram Gareginjan. On je pojasnio da prema sporazumu Jermenije i EU, ova zemlja mora da ustupi nazive „jermenski konjak“ i „šampanjac“ i da ih više ne koristi. 
„U zamenu za to, Evropska unija daje našoj državi grant od tri miliona evra. Taj novac mora da bude iskorišćen u skladu sa uslovima sporazuma. U sporazumu je fiksirano da za korišćenje tog novca treba da bude formirana ekspertna komisija koja će napraviti neku vrstu plana za dalje akcije. Odnosno, kako da se stvori novi brend za jermensko žestoko piće i da se promoviše na spoljnim tržištima. Međutim, ekspertna komisija nije formirana i još nema plana za dalje akcije“, istakao je Gareginjan za Sputnjik.
Prema sporazumu, Jermeniji je dato 14 godina da se odrekne naziva „konjak“ na lokalnom tržištu i 25 godina za prestanak korišćenja naziva u inostranstvu. Program će se finansirati iz budžeta EU, a kontrolu nad sprovođenjem programa vršiće Ministarstvo ekonomije Jermenije i delegacija EU u Jermeniji.

Novi naziv pića smanjuje njegovu finansijsku vrednost 

Aram Gareginjan je naglasio da i na ruskom tržištu Jermenija mora ponovo da pronađe svoje mesto i poziciju sa novim nazivom alkoholnog pića. 
„Svi eksperti sa kojima sam razgovarao u Jermeniji i Rusiji kažu da sa bilo kakvim drugim nazivom, na primer brendi, jermenski konjak neće imati takvu finansijsku vrednost kakvu ima danas. Sa nazivom ’brendi‘ već idemo u nisku kategoriju vrednosti na ruskom tržištu i bilo gde u segmentu hotela i restorana, onlajn trgovine, supermarketa i generalno u maloprodaji. To je veoma ozbiljan izazov“, rekao je ekspert. 
Postoji i druga strana medalje, kako kaže Gareginjan, koja nije tajna ni za koga. On pojašnjava da u Jermeniji, pa i u Rusiji takođe, jermenski proizvođači žestokog alkoholnog pića koriste naziv „konjak“, ne obraćajući uvek pažnju na kvalitet pića. 
„Oni misle da ako imaju tako jak brend na terenu Rusije i bivšem SSSR-u, to znači da ne moraju da rade na jačanju kvaliteta. I samo jedan naziv može da im donese novac i izvoz, a to je ’konjak‘. Sada kada još nemaju takvu zaštitu i takav brend, moraju ozbiljnije da rade na kvalitetu i marketingu. To znači da intenzitet konkurencije može da doprinese novom kvalitetu jermenskog alkoholnog pića“, objasnio je ekspert.

Evropa smanjuje konkurenciju na tržištu žestokih pića

Integracija Jermenije sa EU je ograničena članstvom ove zemlje u Evroazijsku uniju, rekao je Gareginjan. Kada je reč o pojedinačnim proizvodima, on pojašnjava da se tokom sastavljanja sporazuma EU konsultovala sa svojim članicama da bi razumela koja je roba proizvedena u Jermeniji problematična u odnosu na evropske brendove. 
Fabrika „Ararat“ gde se pravi istoimeni jermenski konjak. - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2019
Otkrivamo tajnu jermenskog konjaka /foto/
„Jermenski konjak se izvozi u velikim količinama. Očigledno je to najveći problem za EU. Jermenija izvozi i šampanjac, ali u manjoj količini. Što se tiče ostale robe, ona se proizvodi u toliko maloj količini da to ne može da stvori problem za EU i njene proizvođače. Na primer, proizvodimo neke vrste evropskih sireva, ali se oni isporučuju isključivo na domaće tržište ili u vrlo malim količinama u inostranstvo. To ne predstavlja nikakav problem za evropsku privredu, za razliku od jermenskog konjaka kojem na ruskom tržištu parira upravo francuski konjak“, istakao je ekspert. 

Srbija povećala uvoz jermenskog konjaka 

Inače, Jermenija je u aprilu ratifikovala kao poslednja zemlja Evroazijske unije sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, koji je potpisan 25. oktobra 2019. godine. Sporazumom je olakšan i izvoz jermenskog konjaka u Srbiju, ali i srpskog vinjaka na tržišta članica te unije. Aram Gareginjan je rekao da Jermenija izvozi konjak u malim količinama u Srbiju, u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dolara. Međutim, kako kaže, prošle godine je povećala tu vrednost za četiri puta. 
„Ne možemo da kažemo da je to zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini koji je potpisan između Evroazijske unije i Srbije, jer je ratifikovan tek ove godine. Ali možda će naši proizvođači biti njihovi distributeri na Balkanu. Dobili su neku pozitivnu poruku da su sada na srpskom tržištu uslovi za trgovinu lakši nego ranije“, zaključio je Gareginjan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala