Nova drama – Grčka se žalila UEFA zbog makedonskog grba!

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIEljif Elmas – fudbaler Severne Makedonije
Eljif Elmas – fudbaler Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Pratite nas
„Grb i logo koje reprezentativci Severne Makedonije nose na dresovima na Evropskom prvenstvu 'nije u suprotnosti' sa Prespanskim dogovorom“, odgovorio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonija na žalbu Grčke koja je poslala pismo UEFA zbog skraćenice FFM koja se nalazi na grbu fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu.
Severna Makedonija napravila je veliki uspeh plasmanom na Evropsko prvenstvo, međutim, ne može bez skandala kada su u pitanju njihove južne komšije – Grci.
Grčka je odlučila da pošalje protestno pismo u kom zahtevaju od UEFA da Severna Makedonija ukloni sa grba skraćenicu FFM.
Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom Slava herojima - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
UEFA naložila Ukrajini da prekrije politički slogan na dresovima
Ubrzo je usledio odgovor iz Vlade Severne Makedonije.
„Fudbalska federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija, koja je u registar upisana kao udruženje i kao takvo ne prima državne pare. Prespanski dogovor obuhvata instutucije koje finansira država“, rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.
Iz Grče tvrde da je grb makedonskog saveza u suprotnosti sa dogovorom koji su premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali u Prespi 2018. godine.
Tim sporazumom okončan je skoro tri decenije dug spor Atine i Skoplja oko imena Makedonije. Od tog trenutka, država se zove Severna Makedonija.
Ovo nije prva drama na Evropskom prvenstvu koja nema veze sa terenom, pošto je UEFA morala da reaguje zbog slogana na dresu Ukrajine „Slava herojima!“.
Slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
UEFA naložila Ukrajini da prekrije politički slogan na dresovima
Kiks Švajcarske na startu Evropskog prvenstva!
Stepijeva kontra: Majstorska režija Italijana – prvi kučići u vodu se bacaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala