Ruska ambasada u BiH: Eufor zavisi od rasprave o Šmitu u UN

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini potvrdila je da će insistirati da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kao i da će od toga zavisiti produžetak misije Eufora.
Iz Ambasade je za portal „Kliks“ rečeno da polaze od toga da odluka Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) od 27. maja o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nema izvršnu snagu.
Mladići sa zastavama BiH - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Nova kriza u BiH: Bošnjaci prestaju da budu „u pravu“ ako Nemac ne preuzme palicu u Sarajevu
„Insistiramo na tome da Savet bezbednosti UN treba da razmotri situaciju u skladu sa uspostavljenom praksom i u kontekstu da je situacija u BiH pod nadzorom tog tela na osnovu poglavlja VII Povelje UN. Bez izričitog konsenzusa u Savetu bezbednosti za kandidaturu novog visokog predstavnika u BiH, nijedno ‘imenovanje’ Upravnog odbora PIC-a neće imati pravnu snagu“, poručuju iz ruske ambasade.
Rusija se nije saglasila sa odlukom Upravnog odbora PIC od 27. maja da novi visoki predstavnik u BiH bude Nemac Kristijan Šmit.
PIC je tada saopštio da će o tome informisati UN, ali bez obaveze da Savet bezbednosti, u kojem Rusija ima pravo veta, potvrdi tu odluku.
U novembru ističe mandat misiji Eufora u BiH, a on može biti produžen samo novom rezolucijom Saveta bezbednosti, što znači da je neophodan pristanak Rusije.
Inače, u okviru te mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.
Više o izboru visokog predstavnika, ali i o odnosu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i drugim aktuelnim političkim temama nedavno je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio u intervjuu za Sputnjik:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala