Nova kriza u BiH: Bošnjaci prestaju da budu „u pravu“ ako Nemac ne preuzme palicu u Sarajevu

© AP Photo / Amel EmricMladići sa zastavama BiH
Mladići sa zastavama BiH - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Pratite nas
Ako Kristijan Šmit ne bude dobio zeleno svetlo da nasledi Valentina Incka, Bošnjaci će napokon morati da sednu za sto sa Srbima i Hrvatima i da razgovaraju o svim gorućim pitanjima unutar Bosne i Hercegovine. To znači da neće biti u svemu „u pravu“ kao do sada kada su se krili iza Kancelarije OHR, čije su im odluke odgovarale.
Ovo kaže za Sputnjik politikolog Anđelko Kozomara povodom novog kršenja Dejtona i imenovanja visokog predstavnika bez saglasnosti svih strana.
„Veće za implementaciju mira u BiH (PIK) koje upravlja Kancelarijom visokog predstavnika, već 20 godina neustavno postavlja ljude na tu funkciju, pa je tako i ovaj put upitan izbor Nemca Kristijana Šmita umesto Valentina Incka. Imenovanje visokog predstavnika mora da se sprovede u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, što podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, BiH i Hrvatska“, ističe naš sagovornik.

Šta ako Nemac Šmit ne bude visoki predstavnik

Kozomara podseća da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđeno postojanje PIK-a, ali na to do sada niko nije reagovao osim Milorada Dodika:
„On je naročito poslednjih godina naglašavao da su odluke ovog tela i visokih predstavnika koje su postavljali nelegitimne. Činjenica je da u oba slučaja (i izborom PIK-a i kroz Aneks 10) imenovanog visokog predstavnika treba da potvrdi Savet bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta. Ruski ambasador je jedini od članica PIK-a glasao protiv izbora novog visokog predstavnika u BiH i žestoko se protivio tom imenovanju. U RS se očekuje da će Rusi staviti veto na odluku PIK-a i da Kristijan Šmit nikada neće ni stupiti na dužnost.“
Naš sagovornik ističe da predstoji neizvesnost i diplomatska bitka sve do 1. avgusta, kada bi Šmit trebalo da preuzme dužnost visokog predstavnika, jer toliko traje otkazni rok Valentina Incka koji je podneo ostavku posle 12 godina.
Po mišljenju Kozomare, ako se desi da se blokira izbor Šmita, Bošnjaci će praviti najviše problema, jer su i Srbi i Hrvati za gašenje Kancelarije visokog predstavnika.

Bošnjaci bi bili obezglavljeni

„Jedino su Bošnjaci srećni zbog raspleta događaja i imenovanja Šmita na funkciju visokog predstavnika. To govori da oni očekuju i da i dalje ništa sami ne rade i da ni sa kim ne pregovaraju, nego da im sve rešavaju strani ambasadori i Kancelarija visokog predstavnika“, napominje sagovornik Sputnjika.
Inače, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava, kao i da je za njega Valentin Incko poslednji visoki predstavnik u BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala