Rusija: Postoje kršenja zakona u radu Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i Gugla

© Depositphotos.com / CarballoDruštvene mreže
Društvene mreže - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Služba za nadzor u oblasti komunikacija, medija i informacionih tehnologija Rusije (Roskomnadzor) saopštila je rezultate provere poštovanja ruskog zakona od strane američkih internet platformi i medija. Proveru su prošli Tviter, Fejsbuk, Instagram, Gugl i druge platforme.
„Obrada ličnih podataka na ‘Tviteru’ nije lokalizovana. Sastavljeno je deset protokola o administrativnim prekršajima. Do danas je sud razmotrio sve protokole i ukupna suma kazni za neuklanjanje zabranjenih informacija je 310.000 evra. Tviter nije uklonio skoro 500 zabranjenih materijala. Kazna za nepoštovanje ruskog zakona o lokalizaciji podataka je 46.000 evra“, navodi se u saopštenju pres službe Roskomnadzora.
Služba za nadzor je navela da Fejsbuk i Instagram  od 2015. godine nisu uklonili više od 3.700 zabranjenih materijala i da obrada ličnih podataka nije lokalizovana. Sastavljeno je više od 13 protokola koji su razmotreni. Ukupna suma kazni za zabranjene informacije koje nisu obrisane je 493.000 evra, a za kršenje ruskog zakona o lokalizaciji podataka je 46.000 evra, rekli su u Roskomnadzoru.
Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Roskomnadzor spreman za dijalog sa „Guglom“ na sudu
Pored toga, Gugl i Jutjub za šest godina nisu obrisali više od 5.200 zabranjenih materijala i kod njih nije lokalizovana obrada ličnih podataka. Dok Gugl iz pretrage nije uklonio do 30 odsto zlonamernog sadržaja.
Roskomnadzor je saopštio da mediji-strani agenti „Glas Amerike“ i „Radio sloboda“ demonstrativno ne poštuju ruski zakon.
Oni su obratili pažnju da su ove mere zasnovane po principu informativnog suvereniteta i otvorenosti i ovaj zakon je tolerantniji nego isti zakon u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države.
„Aktuelni američki Zakon o registraciji stranih agenata (Foreign Agents Registration Act, FARA), koji je donet 1938. godine u cilju borbe sa nacističkom propagandom, aktuelan je i danas. Njega odlikuju nejasne formulacije. Na primer, pod nazivom ‘politički’ u FARA se podrazumeva svaka delatnost koja može da utiče na rad američkog ministarstva ili odgovornog lica“, objasnili su u Roskomnadzoru.
Arbitražni sud u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Rusija: „Gugl“ kažnjen sa 82.000 dolara, Fejsbuk sa 350.000
Regulator je zahteve prema stranim agentima u SAD nazvao „opširnijim“ nego u Rusiji. Pored registracije u Ministarstvu pravde i prikazivanja finansijskih izveštaja, organizacije moraju da označe svoje materijale i dostavljaju dokaze o svim aspektima rada, dostavljajući čak i detaljan opis kontakata sa predstavnicima vlasti.
Kazne za kršenje zakona u Americi su strožije ─ kazna zatvora do pet godina i/ili kazna do 10.000 dolara, zabrana rada, a za strane građane je predviđena i deportacija.
Pored toga, Roskomnadzor je otkrio 11 slučajeva cenzure ruskih medija i informativnih resursa, među kojima je „Rosija sevodnja“, „Sputnjik“, „RIA Novosti“, kao i nekoliko naloga ruskih korisnika i projekata: „Lideri Rusije“, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i druge.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala