Nervoza u Prištini zbog liturgije u Hramu Hrista Spasa: Političari osuli „paljbu“, spomenut 17. mart

© Foto : Eparhija raško-prizrenskaVladika Teodosije služi liturgiju u Hramu Hrista spasa u Prištini
Vladika Teodosije služi liturgiju u Hramu Hrista spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Odžavanje prve liturgije posle 23 godine u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u Prištini na Spasovdan podiglo je buru u Prištini. Tamošnji političari okarakterisali su liturgiju u srpskoj svetinji kao provokaciju i "kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu", a na Hramu je osvanuo i grafit mržnje. Najavljen je i protest.
„Tokom današnjeg dana obavešteni smo o događaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, održanom u nedovršenoj zgradi koja je izgrađena na imanju u vlasništvu Univerziteta u Prištini, u vreme srpskog represivnog režima na Kosovu. Kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti i to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu“, poručio je kasno sinoć ministar omladine, sporta i kulture privremenih prištinskih institucija, Hajrula Čeku. 
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Kosovska policija upala na posed Srpske pravoslavne crkve posle liturgije u Prištini
Podsećajući na to da je crkva, to jest, kako je Čeku opisao „imovina na kojoj je uspostavljena nedovršena struktura“, trenutno u postupku spora sa prištinskim univerzitetom „Hasan Priština“, kao stranom koja tuži, i bez spominjanja kontratužbe SPC, Čeku je naveo dalje:
„Iz tog razloga, nijedna stranka koja je deo sudskog postupka ne usuđuje se da vrši pritisak na sudove. Pozivamo da se takve situacije ne ponavljaju i da se zainteresovane strane u ovom sudskom predmetu uzdrže od direktnog ili nasilnog pritiska na pravosudne institucije“.
U objavi na Fejsbuku, ovaj ministar, poznat srpskoj javnosti pre svega po pismima „Evropi Nostri“ u Unesku, a protiv označavanja Visokih Dečana kao ugroženog kulturnog dobra, i to srpskog, u najnovijoj objavi na Fejsbuku naveo je:
„Sloboda verskih aktivnosti zagarantovana je Ustavom i zakonima Kosova i zaštićena je svim institucionalnim mehanizmima. Međutim, verske aktivnosti ne mogu se koristiti u političke svrhe, niti kršiti red, zakon i pravdu. Za mir koji danas uživamo, platili smo visoku cenu, tako da kosovske institucije neće tolerisati radnje koje utiču na javnu bezbednost, intervenišu u nezavisnosti sudstva i promovišu sukobe koji ugrožavaju suživot među zajednicama“.
Bivši bliski savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši, sada naglašava da takozvano Kosovo ne sme da upadne u zamku ponavljanja 17. marta ukoliko bi reagovalo na „provokaciju“ SPC.
„Još jednom: Kosovo ne bi trebalo da naseda na provokaciju Srpske pravoslavne crkve, koja ima za cilj da nas podstakne da reagujemo kao u martu 2004. godine, tako da, pošto je steklo status zaštićenog područja za pravoslavne crkve i manastire, sada dobija status eksteritorija“.
Studenti  iz Prištine, su, kako su preneli prištinski mediji, najavili protest u 11 sati zbog događaja u crkvi.
„Pozivamo vas da učestvujete u posmatranju aktivnosti Studenskog parlamenta Univerziteta u Prištini Hasan Priština, koja će se održati kao reakcija protiv religiozne aktivnosti/obreda koja je održana u ilegalnom objektu u okviru prostorija univerziteta. Događaj će se održati 11. Juna u 11 sati ispred objekta Srpske pravoslavne crkve“, navedeno je u proglasu, preneo je Zeri.
Kako prenosi portal KoSSev, oglasilo se još nekoliko političara i organizacija iz Prištine. 
Liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Prva liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini od 1998. godine /foto, video/
Daut Haradinaj, koji će se kandidovati za prištinskog gradonačelnika ispred AAK, nazvao je ovaj događaj „uvredom za građane Kosova“ i provokacijom, pozivajući vladu i opštinu da odmah reaguju.
I „Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu“ upotrebio je iste reči – „uvreda“ i „provokacija“ za studente. To što se služba organizuje u nedovršenoj zgradi sa neregulisanim pravnim statusom, nazivaju „manipulacijom“. Ista organizacija poznata je po nedavnom oštrom napadu na igumana Visokih Dečana.
Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj u svojoj reakciji ocenjuje da je „danas karakter države Kosovo ugrožen i da su prema njemu otvorene nove teme u dijalogu sa Srbijom koje će biti potvrđene na sastanku u Briselu 15. juna“.
„Ova liturgija je bar religiozna. Sve ostalo u vezi s tim je političko, usmereno samo na iskrivljenje istorije, istine i opravdanja genocidnog režima, poput Miloševićevog. Ruševine podignute i nedovršene u vreme okupacije trebalo je tretirati kao takve – projekat šovinističkog otuđenja protiv Albanaca koji je zaustavljen i nikada nije završen“, poručio je Hodžaj takođe preko Fejsbuka.
Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri je na Fejsbuku napisao da je “Kurtijeva vlada pronašla ključ crkve koja je ilegalno sagrađena i koja simbolizuje teror Slobodana Miloševića”.
“Pre nego što treba da sedne za pregovarački sto sa Vučićem, premijer se pobrinuo da mu da ‘poklon’ kako bi mu popravio raspoloženje, a sutra će na sednici sa nama sigurno pričati o principima i sličnim stvarima”, napisao je Tahiri.
Civilni aktivista i studentski lider Ron Đinovci je poručio da ukoliko je kosovska vlada znala i dozvolila da se održi liturgija „sada mora da pripremi dugačko objašnjenje“.
„Mada ne znam kakvu vrstu objašnjenja mogu da daju“, naglasio je. 
© Foto : Eparhija raško-prizrenskaHram Hrista spasa u Prištini
Hram Hrista spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Hram Hrista spasa u Prištini
Hram Hrista Spasa predmet je osporavanja javnosti i vlasti privremenih institucija u Prištini, odnosno sporenja sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Pre skoro četiri godine Univerzitet u Prištini, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi gradski hram, tužio je SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta univerziteta.
Kako je zemlja zvanično u vlasništvu pravoslavne crkve „Sveti Nikola“, Eparhija je potom na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontra tužbom, te je 2017. Univerzitet izgubio prvu parnicu, dok je ročište u martu ove godine pred Osnovnim sudom u Prištini, kako su pisali kosovski mediji, odloženo.  
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Stigao odgovor na negodovanje iz Prištine: Upis manastira Visoki Dečani tek početak procesa
Hram Hrista Spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja sukoba, više je puta bio izložen napadima, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.
I dok Albanci smatraju da je podignut na zemljištu univerziteta, Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na Hram tretirati kao otvoren napad na SPC.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala