Prva liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini od 1998. godine /foto, video/

© Foto : Eparhija raško-prizrenskaLiturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini
Liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Pratite nas
Liturgija u Hramu Hrista Spasa u Prištini održana je danas prvi put od 1998. godine.
Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana, prvi put od 1998. godine, u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine danas je služena liturgija, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
Kako je objavljeno na sajtu Eparhije, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Teodosije sa sveštenstvom i vernicima u nedovršenom hramu.
Nakon službe i rezanje slavskog kolača vladika Teodosije je rekao da je povod za današnje okupljanje u Prištini molitva i da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu.
“Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski žrtvenik – našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost svih hrišćana”, rekao je vladika Teodosije.
On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti, jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim Vaznesenju Hristovom: u Moskvi, Beogradu, Banjaluci, Visokim Dečanima, Prizrenu…
“Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo”, rekao je episkop Teodosije.
On je istakao da je hram u Prištini svima nama podsticaj da se još više molimo da se hram dovrši i da poput Hrama Svetog Save u Beogradu bude ukras ovoga  grada.
”Hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira u miru, ljubavi i slozi. Da ovde, sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imaju. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima”, naveo je on.
Svetu Liturgiju vladika je služio sa prištinskim sveštenikom protojerejem Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom jerejem Sašom Mitrovićem.
Slavski kolač, za ovu priliku, pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.
Crkva u centru Prištine građena je devedesetih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. Britanske snage Kfora su potom preuzele obezbeđenje objekta.
Sa povlačenjem Kfora u kosovskoj javnosti, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promeni namena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je reč o crkvi iz doba Miloševićevog režima.
Eparhija raško-prizrenska, zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, uporna je u nastojanju da se ovaj hram, koji je građen isključivo trudom i ljubavlju vernog naroda, što pre završi i stavi u bogoslužbenu upotrebu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala