Mijatović za Sputnjik: Ceo Balkan uz Makedonce, ne otpisujte Hrvate

© AFP 2023 / Pierre-Philippe MarcouPredrag Mijatović
Predrag Mijatović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Predrag Peđa Mijatović, legenda jugoslovenskog i evropskog fudbala,pričao je za Sputnjik o novom formatu Evropskog prvenstva, o povratku navijača na tribine što je svakako fantastična stvar, kao i o tome od koga očekuje „eksploziju“, i koga će bodriti.  
Mijatović je bio akter poslednjeg Evropskog prvenstva na kojem je naša zemlja učestvovala pod imenom Jugoslavija, davne, predavne 2000. godine u Belgiji i Holandiji.
I od tada nas nema, a neće nas biti ni na prvenstvu koje startuje u petak uveče utakmicom Italija – Turska, pa će zato Peđa, koji je Realu doneo titulu prvaka Evrope 1998. godine navijati za naše komšije – Severnu Makedoniju.
Goran Pandev ima 37 godina, ali na terenu deluje kao mladić. Makedonci su pobedili čak i Nemce u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, da li mogu da „izađu“ iz grupe u konkurenciji sa  Ukrajinom, Holandijom i Austrijom?
- Mogu, zašto da ne? Nemaju šta da izgube, velika stvar za njih je što su prisutni, to im dođe kao nekakav bonus. Imaju tri utakmice u grupi i sigurno da im motivacije neće faliti. A što se Pandeva tiče, on nema u glavi da ima tolike godine, na najbolji mogući tome prkosi. Njegovo iskustvo i liderstvo na terenu su od velikog značaja za tim.
Milan Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Lane za Sputnjik: Hrvati imali sreće u Rusiji, navijaću za Ruse – najbliži su, a Zapad bi da nas kinji
Kako generalno gledate na ovaj novi format da se Evro igra u 11 zemalja, nekako se stiče utisak da sam turnir nema identitet ili se ne biste složili sa time?
- Iskreno da kažem, ovaj format mi nije bio logičan kada se pojavila ideja, pre nekih pet-šest godina. Kasnije kada je došlo do realizacije, i dalje mi fudbalski nije baš logično. Ali, ako se već desilo, onda to treba ispoštovati. Komplikovano je bilo za realizaciju sve oko navijača što se dešavalo, dobro je što će ih biti. I da znate da očekujem puno od Evropskog prvenstva, bez obzira što su igrači umorni.
Malo zvuči kontradiktorno kada kažete da puno očekujete, a da su igrači umorni? Odakle da crpe energiju?
- Vidite, igrači su bili ‘hendikepirani’ time što nije bilo publike. Tako da će sada svakako biti motivisani pred publikom da rade ono što najbolje znaju. Nedostajao im je taj ambijent sa tribina, pozitivno je što će biti navijača. Bez obzira na to što neće biti puni stadioni, jer mere moraju da se poštuju. Na finalu Lige šampiona smo imali 15 hiljada navijača i bio je dobar ambijent. Biće interesantno prvenstvo, igrači će biti motivisani. Ma, jedva čekam da se zakotrlja lopta.
Kako Peđa Mijatović vidi početak turnira i ko je favorit?
​- Francuska kao svetski prvak je favorit. Što se tiče Italijana, oni su praktično domaćini, igraće jednu važnu ulogu. Bez zvučnih imena, nemaju igračke zvezde, ali imaju sjajan tim, jako motivisan, žele da se vrate na veliku scenu da budu protagonisti. Treba računati i na Nemačku, bez obzira na sve što im se dešavalo, naravno tu je i Španija. Jako je komplikovano prognozirati, treba obratiti pažnju na pet, šest ekipa. Uvek se pojavi i neko ko može da iznenadi.
Portugalija brani tron, ali treba imati u vidu da njihov najbolji fudbaler Kristijano Ronaldo ima 36 godina, i da mu je ovo, verovatno, poslednje veliko takmičenje…
- Portugalci će kao još uvek aktuelni prvaci Evrope uraditi sve da odbrane tu titulu. Kristijano Ronaldo ima godine koje mu možda i ne dozvoljavaju da bude ubitačan kao ppe pet, šest godina, ali radi se o igraču koji uvek da puno svojoj reprezentaciji. Tu je i Žoao Feliks, koji nije imao mnogo sreće ove sezone u Atletiku s kojim je osvojio titulu. Mlad je, talentovan, u punoj snazi i učiniće sve da se dokaže. Bernardo Silva takođe strašan igrač. Portugalija ima jedan spoj mladosti i veterana, punih iskustva. S druge strane, Francuzi će pokušati da vežu dva dobra rezultata na velikim takmičenjima.
Koga još vidite u vrhu u borbi za pehar?
- Mislim da Belgija ima talentovan tim, ali Azar i De Brujne nisu u formi. Eden je imao dosta problema sa povreda u Realu i pitanje je koliko će fizički i psihološki biti spreman za turnir posle teške sezone u Realu. Daleko je to od onog Azara iz Čelsija. Lukaku je izuzetno dobar, pravi golgteter, imaju i sjajnog selektora Martinesa koji sve to dobro zna da ukomponuje. Ponavljam, najviše očekuje od Francuza.
Kada već pominjete Francuze, vratio se Karim Benzema i stavio Dešana na slatke muke jer na svakoj poziciji ima dva, čak i tri igrača… Koliko je tešku sačuvati atmosferu, činjenica je da svi žele na teren, a to nije izvodljivo?
- Poznavajući Dešana, nemam dilemu ko će tu imati protagonizam, a ko ne. Voditi jednu takvu selekciju punu sjajnih igrača, to je pozitivna stvar. Ponovo je tu Benzema, imao je sjajnu sezonu u Real Madridu. Lako može da se desi da eksplodira i u reprezentaciji, da ono što je radio u Realu, da prenese na reprezentaciju. Francuzi imaju jako dobar tim.
Ono što je prosto neverovatno i neobjašnjivo je da Real nema igrača u španskoj reprezentaciji. Ramos zbog povreda nije pozvan, nije upao ni Načo, kako to komentarišete?
- Bilo je tu dosta polemike zbog čega nije pozvan niko iz Reala. Ne pamtim da se to ikada dogodilo, ali to su odluke selektora, a ja Enrikea dosta cenim kao trenera. Odlučio se na takav potez, videćemo kako će sve da bude. Ne bih ulazio bez dublje u tu temu. Na Evropsko prvenstvo stižu bez neke ekstra zvezde, kao što su nas navikli, ali reprezentacija koja igra fudbal i koja i te kako zna šta hoće. Mogu da naprave jedan dobar rezultat na turniru. Ne svodi se sve na to koliko dobro igrate, već kada prođete grupu, treba imati puno sreće u nokaut fazi, a vidim da su Španci ambiciozni.
Kada smo već kod „furije”, siguno ste videli da je kapiten Serhio Buskets pozitivan na virus korona i da će propustiti dve uvodne utakmice…
- Ta korona je prisutna i dalje, na takve slučajeve treba računati. Verovatno će biti problema i u drugim reprezentacijama. Navikli su i treneri i igrači da se nose sa kovidom, svesni su da uvek može da se dogodi da neko bude pozitivan, zato je UEFA dozvolili svakoj selekciji da pobede više fudbalera na turniru. Ali, to je viša sila, protiv toga se ne može. Mora da se uživa u fudbalu, mislm da će biti jedno kvalitetno Evropsko prvenstvo, pre svega jer se vraća publika.
Đerdan Šaćiri - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Šaćirijevi svedoci
Za kraj smo sačuvali Hrvate, kako njih vidite pošto deluju bledunjavo, a postoje i trzavice unutar tima…
- Hrvati kada sam ja u pitanju, kao viceprvaci sveta, zaslužuju maksimalno poštovanje. Oni su na Mundijalu u Rusiji bili u zenitu što više nije slučaj. Ne igraju onako kako bi oni sami želeli. Ipak, imaju jako veliki broj kvalitetnih igrača i nikako ih ne treba otpisivati. Modrić je imao sjajnu sezonu u Realu, ima godine, ali način na koji on shvata fudbal… On živi neku svoju drugu mladost, Hrvatska je nezamisliva bez Luke koji je vrhunski profesionalac. Trči i igra kao da ima 25 godina, svaka mu čast”, završio je Peđa Mijatović, koji će iz Madrida zdušno bodriti Severnu Makedoniju na Evropskom prvenstvu, kad već Srbije po običaju tamo nema.
Bivši reprezentativac Rade Bogdanović je u emisiji „Miljanov korner“ analizirao Evropsko prvenstvo u sebi svojstvenom stilu.
► Pometnja u Ukrajini zbog odluke UEFA – još i traže kaznu za Rusiju?!
► Ko preživi grupu smrti... (4/4)
► „Zbornaja komanda“ na velikom zadatku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala