Lugansk: Kijev odobrio „zversko ubistvo“ ustanika, privlači pažnju pred samit Putin-Bajden

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Narodne milicije LNR na vojnim vežbama
Pripadnici Narodne milicije LNR na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju na posmatračkom punktu Narodne milicije LNR, u kojoj je poginulo pet ustanika, odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.
„Ne obazirući se na ljudske živote, kršeći postojeće mere o poštovanju primirja, predsednik Ukrajine namerava da na sebe skrene pažnju međunarodne zajednice uoči sastanka predsednika Rusije i SAD. Čvrsto smo ubeđeni da je ova diverzija pažljivo isplanirana i odobrena na najvišem nivou. Nepromišljeni pokušaji ukrajinske strane u stanju su da naruše krhko primirje i da dovedu do eskalacije situacije na kontakt-liniji“, navodi se u saopštenju Pasečnika.
Kako je istakao, u situaciji kada je rukovodstvo republike usmereno na mirno rešavanje sukoba i u potpunosti poštuje mere o primirju u Donbasu dogovorene u julu 2020. godine, vojno i političko rukovodstvo Ukrajine preduzima „ciljane destruktivne korake ka destabilizaciji vojne situacije zbog svojih političkih ciljeva“.
Pasečnik je, takođe, saopštio da je zbog ovog događaja na posmatračkom punktu primoran da prekine svoju posetu Krimu i da se vrati u LNR. On je trebalo da učestvuje na međunarodnom festivalu ruske, slovenske kulture „Velika ruska reč“.

Apel garantima Minskog sporazuma

Ministarstvo spoljnih poslova LNR pozvalo je zemlje-garante Minskih sporazuma da preduzmu mere kako bi sprečile Kijev da rešavaju sukob u Donbasu silom.
„Obraćamo se zemljama-garantima Minskog procesa, celokupnoj svetskoj zajednici – preduzmite mere kako bi sprečili Kijev da pokuša da reši sukob silom, uključujući prakse terora i genocida!“, navodi se u saopštenju MIP LNR.
Ističe se da je republika privržena poštovanju režima prekida vatre i najoštrije osuđuje „zversko ubistvo“ pripadnika Narodne milicije.
„Pozivamo Kijev da prestane sa politikom, usmerenom na fizičko uništavanje stanovnika Donbasa, i da započne proces mirnog rešavanja sukoba Ukrajine i Donbasa“, poručuje Ministarstvo.

Kriv Zelenski

Kako je saopštio portparol Narodne milicije LNR Jakov Osadči, „analiza situacije u poslednjih nekoliko dana pokazuje da Kijev ciljano destabilizuje situaciju u tom regionu“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Zelenski predložio da se sudbina Donbasa reši na ukrajinskom referendumu
„To je povezano sa posetom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zoni oružanog sukoba 8. i 9. juna, kada je izjavio da su Oružane snage Ukrajine spremne da reše sukob u Donbasu primenom sile“, izjavio je Osadči.
Prema njegovim rečima, pre dolaska Zelenskog dugo vremena situacija na kontakt-liniji je bila relativno mirna.
„Svojom izjavom predsednik Ukrajine je faktički dao komandu rukovodstvu Oružanih snaga Ukrajine da pogoršaju situaciju“, smatra Osadči.
On je naglasio da prestupi ukrajinskih snaga neće proći nekažnjeno.
„Postupci ukrajinskih vlasti u potpunosti su u suprotnosti sa Minskim sporazumima koje je podržala međunarodna zajednica i dokazuju da Kijev ne želi da reši sukob mirnim putem“, zaključuje Osadči.

Korišćeno američko oružje?

Prema njegovim rečima, ukrajinska diverzantska grupa prilikom napada mogla je koristiti oružje koje je jedna od američkih kompanija isporučila Ministarstvu odbrane Ukrajine.
Pripadnik Narodne milicije DNR na kontakt-liniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Ubijanje Rusa u Donbasu – uvertira za doček američkih zvaničnika
„Imamo podatke da je jedna američka kompanija isporučila Ministarstvu odbrane Ukrajine partiju snajperskih pušaka kao i municiju za njih“, rekao je on.
Kako je precizirao, osim oružja, američka vlada isporučuje Kijevu opremu za noćno osmatranje , što „doprinosi povećanju broja napada na položaje Narodne milicije od strane Oružanih snaga Ukrajine noću“.
Osadči je takođe saopštio da američki vojni stručnjaci od 13. aprila u rejonu grada Mariupolj obučavaju snajperiste za ukrajinske Oružane snage.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala