Zelenski predložio da se sudbina Donbasa reši na ukrajinskom referendumu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da se pitanje Donbasa može rešiti na referendumu.
„Siguran sam da ćemo posle nekog vremena, pošto imamo plan A, B, C, u vezi sa okončanjem sukoba, nakon povratka okupiranih teritorija i ljudi, organizovati referendum sa tom temom“, rekao je ukrajinski lider na pres konferenciji povodom druge godišnjice na mestu predsednika.
Prema njegovim rečima, to se može dogoditi, u slučaju da ne funkcionišu drugi načini rešavanja konflikta. On je dodao da problem rešavanja sukoba smatra glavnom temom za Ukrajinu.
Zelenski je takođe izjavio da je za postizanje mira neophodan direktan dijalog sa Vladimirom Putinom. On je izrazio zabrinutost zbog izdavanja ruskih pasoša u Donbasu, ali nije objasnio kako Kijev namerava da na to reaguje.
„To je prvi korak, jer se to isto dogodilo nekada na Krimu, stanovnicima Krima su delili ruske pasoše. I to predstavlja veliki problem“, rekao je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Dve godine na čelu Ukrajine: Zelenski nije opravdao nade Moskve
Vlasti Ukrajine su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevtrata u Kijevu u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija stradalo je oko 13.000 ljudi.
Petar Porošenko, koji je tada bio predsednik Ukrajine, je u novembru 2014. godine potpisao dokument koji je nazvan „ukazom o ekonomskoj blokadi“: sa teritorije Donbasa, koja nije pod kontrolom snaga bezbednosti, uklonjene su državne institucije, banke, pa čak i zatvori.
Moskva je nekoliko puta izjavljivala da ne učestvuje u ukrajinskom sukobu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je naglasio da izdavanje pasoša ima isključivo humanitarni karakter. Prema njegovim rečima, situacija sa ljudskim pravima u Donbasu prevazilazi sve granice.
Od kraja aprila 2019. godine u Rostovskoj oblasti su aktivni centri za izdavanje ruskih pasoša u kojima stanovnici LNR i DNR mogu da ih dobiju po uprošćenoj proceduri.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala