Ko je i kako spremao Bajdena za samit s Putinom

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoArhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Predsednika Amerike Džozefa Bajdena za samit s ruskim liderom Vladimirom Putinom pripremao je šef CIA, nekadašnji ambasador SAD u Rusiji, Vilijam Berns. Kako piše magazin „Tajm“, pozivajući se na predstavnike administracije, suština pripreme može se svesti na sledeće – gde god da krene Putin mora da naiđe na otpor.
Magazin podseća da se Barns zalaže za povratak na obuzdavanje Moskve, kao u vreme Hladnog rata.
Najveći deo priprema odvijao se tokom dnevnih brifinga obaveštajnih službi, a vodeću ulogu imao je direktor CIA Berns.
Uz članak ide i naslovna strana na kojoj se nalazi Bajden sa naočarima za sunce, a na njima se u odrazu vidi Putin.
​Kako piše „Tajm“, cilj Amerike je da Putin ode sa sastanka sa rečima: „Amerikanci nešto smeraju protiv nas“.
Istovremeno, iako Bajden namerava da u Ženevi zauzme „čvrst stav“ njegov cilj je da se ublaži napetost i da se osigura predvidivost za obe strane, navodi se u članku.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2021
Koje su Putinove „crvene linije“ za sastanak sa Bajdenom
Podsetimo, ranije je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da su se odnosi Rusije sa Amerikom i evropskim državama poslednjih godina dramatično pogoršali, ali da je potrebno uspostaviti normalne, stabilne principe saradnje.
Samit lidera dve zemlje biće održan 16. juna u Ženevi. Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala