Drecun otkrio o čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju

© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da jačanje kosovskih bezbednosnih snaga i namera Prištine da formira vojsku predstavlja veliki bezbednosni rizik za Srbe sa Kosova i Metohije.
Iza zatvorenih vrata u Skupštini Srbije je održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u južnoj pokrajini u trenutku kada se kosovske bezbednosne snage dodatno naoružavaju i povećavaju brojnost uniformisanih lica, prenosi RTS.
"Pre nekoliko dana smo razmatrali informacije naših službi bezbednosti o transformaciji struktura civilne zaštite u vojsku. Plan Prištine je da do 2027. opremi vojsku, a da ona do 2029. bude potpuno operativna. Tu transformaciju najviše pomažu SAD, Nemačka i Turska", rekao je Drecun.
On je naveo da se istovremeno smanjuje prisustvo pripadnika Kfora, pa je tako 2010. godine bilo oko 12.000 vojnika, a sada ih ima oko 3.000, dok je projekcija da bude umanjena na fazu minimalnog prisustva od 2.500 vojnika. 
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Opasan manevar hrvatske vojske na Kosovu: NATO pravi novu bazu - gaženjem prava
"Kosovske bezbednosne snage trenutno imaju 3.517 aktivnih pripadnika u kojima je prisutno i oko 10 odsto manjina, nažalost tu ima i Srba. Ono što zabrinjava je što je 2019. godine formiran glavni štab i četiri komande, što je sve struktura prave vojske", naglasio predsednik skupštinskog Odbora za KiM.
Drecun je dodao da je stara ambicija Prištine da bude formirana helikopterska jedinica, koja za sada postoji samo na papiru, ali je dodao da su u Turskoj školovani piloti.
"Operativna sposobnost helikopterskoh odeljenja treba da bude postignuta 2023. godine, verovatno uz pomoć SAD kupovinom polovnih helikoptera", rekao je Drecun.
On je, međutim, naglasio da veći problem predstavlja namera da bude uveden vojni rok koji bi bio obavezan i za Srbe, kao i postojanje kopnenih pukova koji mogu da deluju na terenu.
Drecun je ukazao da sa svim tim kapacitetima kosovske snage mogu da krenu na srpski narod i stave ih pod kontrolu.
On je naglasio da nijedna vojna formacija, osim Kfora, ne bi smela da bude prisutna na KiM, a da Priština jača specijalne jedinice, pravi novu bazu u Đakovici i vrši sve veći pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala