Opasan manevar hrvatske vojske na Kosovu: NATO pravi novu bazu - gaženjem prava

© AP Photo / Darko BandicHrvatska vojska
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
Izgradnjom hrvatskog vojnog kampa na teritoriji Kosmeta, prvog nacionalnog kampa vojnika iz sastava Kfora, NATO pravi novu bazu s namerom da je koristi za osposobljavanje tzv. vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44. Srbija po hitnom postupku treba da u Ujedinjenim nacijama zahteva povlačenje hrvatskog kontingenta iz misije Kfora.
Ovo je mišljenje profesora dr Mitara Kovača, general-majora u penziji i osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma na vest da će Hrvatska na Kosovu i Metohiji formirati vojni kamp i povećati broj svojih vojnika.

Hrvatski kamp na Kosmetu krši Rezoluciju 12 44

„Hrvatska uz još nekoliko država otvoreno učestvuje u podržavanju izgradnje lažne države Kosovo i sve to čini mimo postojeće Rezolucije UN i mimo mandata Kfora na Kosovu i Metohiji. Pojedine države NATO na čelu sa Hrvatskom se ponašaju kao okupaciona sila i zanemaruju činjenicu da njihov mandat mora biti usklađen sa međunarodnim aktima svojevremeno donetim vezano za Kosovo i Metohiju. Umesto toga oni nastupaju kao NATO snage koje sprovode volju vrhuške iz komande NATO-a,“ smatra naš sagovornik.
Profesor Kovač dodaje da Hrvatska sa NATO snagama usaglasila aktivnosti koje sada realizuje pomažući u izgradnji kosovske državnosti i jačanju kosovske vojske što se takođe kosi sa Rezolucijom 12 44 i mandatom Kfora.

Isključiti Hrvatsku iz misije Kfora

„Srbija zato ima pravo da zbog pristrasnog ponašanja Hrvatske, odnosno njenih vojnika u okviru Kfora, traži od Ujedinjenih nacija da oni budu udaljeni iz te misije jer ne doprinose miru već naprotiv svojim delovanjem čine sve da se taj deo Srbije što pre prizna kao nezavisna država,“ napominje profesor Kovač.
Po njegovoj oceni, činjenica da komanda NATO ne uzima za zlo Hrvatskoj kao svojoj članici njene istupe, uključujući i izgradnju njenog nacionalnog kampa  na teritoriji Kosova i Metohije potvrda je da iza cele inicijative stoji dogovor Prištine, Zagreba i čelnika NATO alijanse.
„Jasno je takođe da kamp ne bi služio samo za stacioniranje hrvatske vojske već bi se u njemu obavljala i obuka kosovske vojske, opremanje novim sredstvima, kao i osposobljavanje komandnih funkcija te tzv. vojske," napominje on.

„Čin agresije na Srbiju“

Kovač ističe da je Hrvatska ovom projektu pristupila bez saglasnosti Srbije, što se na neki način može podvesti i pod čin agresije, s obzirom da radi o vojnom instaliranju jedne države na tlo druge suverene države.
„Shodno rezoluciji 1244, jedina vojska koja može biti prisutna na Kosovu i Metohiji je vojska Kfora i, kako se često zaboravlja, do hiljadu vojnika Srbije, što nikada nije realizovano,“ podseća Kovač.
Kako je najavljeno pre nedelju dana u Zagrebu, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić posetio je Prištinu pri čemu je nadograđen Memorandum o razumevanju iz 2021 godine po kome se podrazumeva pomoć Hrvatske Kosovu u svim oblastima, uključujući i pomoć pri obuci kadrova za vojne strukture Kosova. Jedna od tačaka Memoranduma je i izgradnja hrvatskog vojnog kampa, koji po rečima hrvatskog ministra treba da doprinese stabilnosti. On je takođe reko da misija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije i da se zbog toga povećava broj vojnika u hrvatskom kontingentu Kfora.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala