Đukanović najavio uvođenje Zakona Magnitskog u Crnoj Gori

© Sputnik / Facebook/Sputnjik Srbija / snimak sa ekranaMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2021
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će učestvovati u inicijativi da se i u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti donese Zakon Magnitskog.
Đukanović je na Tviteru objavio da je tu inicijativu dobio od Bila Braudera, pokretača globalne akcije za uvođenje Zakona Magnitskog i da će u njoj učestvovati "sa zadovoljstvom i u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i političkim autoritetom".
"Ideja i način borbe da se sačuva uspomena na gospodina Magnitskog, a naročito na vrednosti koje je on zastupao, veoma su bliski Crnoj Gori i meni lično i mi ih u potpunosti delimo", naveo je Đukanović.
Zakon Magnitskog usvojen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine. Zakon je prvobitno uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije koji, prema mišljenju američkih vlasti, krše ljudska prava. Ruske vlasti su više puta saopštavale da je nedopustiva politizacija slučaja smrti advokata Sergeja Magnitskog. 
Bilbord Rusija i Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Srbiji se podmeće zakon koji bi omogućio uvođenje sankcija Rusiji
Kasnije je dokument dobio status globalnog zakona, što znači da se sankcije mogu uvoditi protiv svih zemalja čiji građani, prema mišljenju SAD, krše ljudska prava.
Od prvog Zakona Magnitskog, usvojenog u SAD, takav zakon donet je još u osam država i teritorija, među kojima su i Kanada, Velika Britanija i baltičke zemlje, kao i na nivou EU.
Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.
U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala